25ste editie ‘Op weg naar het Lagerhuis’

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


De BNNVARA-debatcompetitie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ komt terug naar Flevoland. In deze 25ste editie werken middelbare scholieren naar een uiteindelijke tv-finale toe om het grootste debat- en speechtalent van Nederland te worden. Uit elke provincie strijden scholieren voor een plek in deze finale. De voorronde in Flevoland is op woensdag 22 maart 2023 vanaf 10.15 uur. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. De tv-finale is te zien op 6 mei 2023 bij BNNVARA op NPO 2.

Deelnemers en stellingen

Er doen leerlingen mee van de volgende scholen:

 • Almere College uit Dronten
 • Baken Park Lyceum uit Almere
 • Emelwerda College uit Emmeloord
 • Oostvaarders College uit Almere

Voor de eerste debatronde heet gedeputeerde Jop Fackeldey de jongeren welkom in het provinciehuis. Na een speechronde debatteren de middelbare scholieren over 12 stellingen. Dit zijn landelijke en provinciale stellingen. Bijvoorbeeld of de woke-beweging een verrijking is voor de Nederlandse samenleving en of een forse groei van het inwonertal goed is voor Flevoland. 15 maart waren de Provinciale Statenverkiezingen. Aan de verkiezingsuitslag wordt tijdens de debatdag teruggeblikt en de deelnemers brengen hun ‘stem’ uit via een schaduwverkiezing.

Over ‘Op weg naar het Lagerhuis’

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren ‘90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De jongereneditie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug. Dit seizoen is in samenwerking met provincie Flevoland en Erasmus+. Het doel van het programma is om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten en om ze te laten ervaren wat de provinciale politiek inhoudt. Meer informatie vindt u op: ownhlagerhuis.nl.

Op weg naar het Lagerhuis

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving