7 supermarkten stappen over op robuuste aardappelrassen

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:


Woensdag 16 november 2022 tekenden 7 supermarkten, 7 aardappelhandelaren, 11 aardappelkweekbedrijven en 6 telersverenigingen een overeenkomst in Marknesse. Hiermee spraken ze af dat ze overstappen op de verkoop van 30 robuuste aardappelrassen. Robuuste aardappelrassen zijn biologisch geteelde rassen, die bestand zijn tegen de aardappelziekte Phytophthora infestans. Deze ziekte kan in een natte zomer grote schade aan aardappelplanten toebrengen, waardoor de oogst zelfs onverkoopbaar kan worden. Met de overstap naar een robuust aardappelras, zijn boeren beschermd tegen dit financiële risico. Robuuste aardappelen zijn niet duurder dan hun biologische geteelde voorgangers zoals Bintje, Frieslander en Agria.

Waarom deze overstap

Aldi, Albert Heijn, Ekoplaza, Jumbo Lidl, Odin en Superunie gaan binnen 5 jaar alleen nog robuuste aardappelen verkopen in hun biologische assortiment. Daarnaast vragen zij toeleveranciers van bijvoorbeeld chips en friet ook om over te stappen op robuuste rassen. Dit is goed nieuws voor de hele aardappelsector. Door te kiezen voor robuuste rassen, gebruikt een boer 50% minder bestrijdingsmiddelen. Ook kan er op fors gas bespaard worden, omdat sommige boeren de aardappelziekte bestrijden door het loof van aardappelplanten te verbranden. Dit gebeurt met een gasbrander. Door de hitte gaat de Phytophthora dood.

Proeftuin

De proeftuin robuuste aardappelrassen doet mee in Landbouw: Meerdere Smaken (LMS). LMS is één van de opgaven uit de Flevolandse Omgevingsvisie. In de LMS-proeftuinen werken de provincie en ondernemers samen aan duurzame innovaties in de landbouw. Hier zijn de robuuste aardappelrassen een mooi voorbeeld van. Want de Flevolandse agrofoodsector wil voorop blijven lopen in de wereld, inspelen op nieuwe ontwikkelingen en de Flevolandse leefomgeving verbeteren. Dit is bijvoorbeeld nodig om in de toekomst goed in te kunnen spelen op de vraag vanuit de markt. Daarom werkt Flevoland aan een agrofoodsector die duurzaam, wendbaar en weerbaar is! Meer informatie vindt u op bionext.nl.

Feitjes over de aardappel

Volgens het RIVM eten Nederlanders gemiddeld 72 gram aardappel per dag. Dat is zo’n 26,3 kilo per jaar. Jaarlijks consumeren we in Nederland zo’n 454 miljoen kilo aardappelen. De aardappel is nog steeds een van de belangrijkste teelt in de Nederlandse akkerbouw. In 2020 waren er 9.300 aardappeltelers, waarvan 262 biologische telers. Het aantal biologische telers groeit. Nederland heeft 163.500 hectare aardappelenteelt. Daarvan is 1,25% biologisch. Telen zij per jaar 70.000 ton biologische aardappelen. Hiermee kan 14% van de Nederlandse markt worden voorzien.

7 supermarkten stappen over op robuuste aardappelrassen

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving