Almere en Noordoostpolder meest klimaatvriendelijk

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: klimaatbokaal-2018-winnaar

Vlnr Anjo Simonse (NOP), Vera Dam (NMFF) en Jan Hoek (Almere)

De gemeenten Almere en Noordoostpolder mogen zich samen de meest klimaatvriendelijke gemeente van Flevoland van 2018 noemen. Wethouder Jan Hoek (Almere) en wethouder Anjo Simonse (Noordoospolder) namen met trots samen de klimaatbokaal in ontvangst. Wethouder Hoek: “Het is prettig om zo nu en dan bevestigd te worden in de richting die je hebt opgeslagen’. Wethouder Simonse: ”Het is ontzettend inspirerend om te zien hoeveel initiatieven er vanuit onze inwoners komen”. Gemeente Zeewolde heeft flink meters gemaakt en komt op een 2e plek. Dronten, Lelystad en Urk  scoorden ook heel goed en delen samen de 3e plek.

Hoog op agenda

Vera Dam, directeur van de Natuur- en Milieufederatie Flevoland prees alle Flevolandse gemeentes: ‘’Het is goed om te zien dat alle gemeenten energie, klimaat en duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan. Vooral op het gebied van duurzame energieopwekking zijn dit jaar meters gemaakt. Het was wel een nek-aan-nek race tussen de gemeenten. Elke gemeente heeft een mooi voorbeeld project voor de anderen en samen brengen ze een energieneutraal Flevoland binnen handbereik.“

12e keer

De Klimaatbokaal is voor de twaalfde keer uitgereikt door de Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF). De Klimaatbokaal stimuleert gemeenten om te laten zien wat ze het afgelopen jaar  bereikt hebben op het gebied van energie en klimaat. De NMFF en haar lidorganisaties beoordelen de inzendingen op verschillende punten, van stimulerende maatregelen voor bewoners en bedrijven tot duurzame inkoop.

Samenwerking

Duurzame energieopwekking en energiezuinig bouwen staan hoog op de gemeentelijke agenda’s. Daarbij zoeken gemeenten meer de samenwerking met bewoners en lokale bedrijven en gebruiken ze de kracht van energieke bewoners. De Natuur- en Milieufederatie Flevoland stimuleert en ondersteunt deze samenwerking met tal van projecten, zoals het Energieloket Flevoland en haar lokale duurzame communities (duurzaamalmere.nl, duurzaaminlelystad.nl, duurzaamdronten.nl, duurzaaminNoordoostpolder.nl, duurzaamurk.nl).

Bekijk hier het juryrapport en PowerPoint met de highlights per gemeente.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving