Blik in de spiegel
leestijd:
± 0 min.
-
- Auteur:
Om zelf te kunnen voldoen aan de ambities die de Provincie heeft uitgesproken op het gebied van duurzame energie en circulaire economie, willen we weten waar we stappen kunnen zetten richting een energieneutrale en circulaire organisatie. Daarom hebben we onze bedrijfsvoering tegen het licht gehouden en gekeken naar hoe hoog het energieverbruik is, hoeveel afval er geproduceerd wordt en hoeveel water er verbruikt wordt. Dit alles is ook nog eens vertaald naar hoeveel ton CO2 we jaarlijks produceren.
Werk aan de weg
Voor de nulmeting is de bedrijfsvoering opgedeeld in twee onderdelen: het werken aan de infrastructuur (de aanleg van wegen, fietspaden en het onderhoud van bruggen etc.) en het werken in het Provinciehuis en de overige panden van de Provincie. Het zal u niet verbazen dat het grootste deel van de CO2-uitstoot (84 procent) vooral zit in de aanleg en onderhoud van de wegen, fietspaden en bruggen. Daarnaast vraagt ook de verlichting van de provinciale wegen behoorlijk wat energie. Inmiddels wordt een groot aantal lampen vervangen door energiezuinige LED-lampen, waarmee 46 procent van de energie wordt bespaard. Daarnaast kunnen we de CO2-uitstoot verlagen door bijvoorbeeld gebruik te maken van andere grondstoffen en brandstoffen, zoals cementloos beton en synthetische diesel. Daarnaast wordt gekeken naar de beste verwerking van vrijkomende grondstoffen zoals bermmaaisel, wat momenteel voornamelijk ingezet wordt als veevoer waarmee de productie van ander veevoer vermeden wordt.
Eigen huis
Het meest zichtbare onderdeel van de Provincie, is het Provinciehuis in Lelystad. Daar werkt ook het grootste deel van het personeel van de Provincie. De afgelopen jaren zijn er al diverse maatregelen getroffen om het gas- en energieverbruik te verminderen. Zo zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst, is energiezuinige verlichting geplaatst en wordt het pand sinds 2014 verwarmd door middel van warmte-koude-opslag. Dit laatste heeft er voor gezorgd dat het gasverbruik van de Provincie bijna 80 procent lager is in vergelijking met een gemiddeld kantoor (berekend via milieubarometer.nl). Het stroomverbruik ligt wel 20 procent hoger dan een gemiddeld kantoor. Dit komt omdat de WKO-installatie meer stroom vraagt en omdat, ook al hebben we thin client-werkstations en energiezuinige beeldschermen, met name de inpandige server- en opslagcapaciteit voor ICT de afgelopen jaren ook zijn toegenomen.
Afval
Qua afval doet de Provincie het goed. De organisatie gebruikt ruim 70 procent minder papier dan een gemiddeld kantoor, 20 procent minder afval per medewerker en het afval wordt ook nog eens beter gescheiden dan gemiddeld. Dit betekent niet dat er geen verbeteringen mogelijk zijn. Zo worden er op jaarbasis 332 duizend koffiebekers gebruikt. Dit zijn in principe biologisch afbreekbare bekers, maar die moeten wel afzonderlijk worden ingezameld en verwerkt bij het groente en fruitafval. Dat blijkt nog niet altijd te gebeuren. En de Provincie verbruikt per medewerker meer water dan gemiddeld, bijna 50 procent meer zelfs.
Woon-werkverkeer
In het woon-werkverkeer blijkt de Provincie keurig gemiddeld te scoren. Bijna 44 procent van de medewerkers gaat lopend, met de fiets of met het OV naar het werk. Dat is iets onder het gemiddelde (46%). Het gemiddelde aantal kilometers van en naar het werk van de Provinciale medewerkers ligt ook iets onder het landelijke gemiddelde (7.049 km tegen 7.121 km).
Deze nulmeting is bedoeld om te kijken waar de uitdagingen liggen voor de Provincie als organisatie om volledig circulair en energieneutraal te worden. Die kansen worden de komende maanden verder onderzocht.