Borden van berenklauw

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:
  • Auteur:


Sinds kort is een nieuwe keten gestart. Het gaat om het gebruik van de reuzenberenklauw (RBK) als grondstof voor verkeersborden.
In 2020 is een proof-of-concept door het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) uitgevoerd, daarbij is de RBK geoogst, verwerkt en in verkeersborden toegepast. Dit bleek technisch mogelijk.
Nu gaat ketenmanager Esther Stapper (Natuurvezel Applicatie Centrum) samen met de ketenpartners – gemeenten Almere als leverancier van de RBK, het GCA als verwerker en Climate Signs als producent van verkeersborden – de keten versnellen, vergroten en de belemmeringen ophalen.

Studenten

Drie studenten van Windesheim – Kristian Kiers, Thijs Kieft en Yannick Baarveld – hebben tijdens hun minor gewerkt aan de verwaarding van reuzenberenklauw (RBK). Hun opdracht is in februari 2021 met goede cijfers afgerond.

Eerst hebben ze verschillende mogelijke RBK-producten op een rijtje gezet en gerankt. Uiteindelijk kozen ze voor het toepassen van RBK in isolatiemateriaal voor de woningbouwopgave in Flevoland. De businesscase voor deze toepassing is nog niet rond maar kansen om dit voor elkaar te krijgen zijn wel gesignaleerd.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving