Bruggen bouwen zonder cement

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


De circulaire bruggen ‘Rondje Weerwater’ en de ‘Beverbrug’, onderdeel van Bruggencampus Flevoland-Floriade, worden voor een groot deel gemaakt van cementloos beton (ook wel Geopolymeerbeton genoemd). Uniek is de verwerking van Almeerse reststromen, vanuit de recycleperrons, stadsreiniging en het openbare gebied, in het beton. Voordelen zijn CO2-reductie, circulaire economie en het gebruik van ‘eigen’ materialen en grondstoffen.

Almeerse keten

Door gebruik van cementloos beton in plaats van regulier beton wordt de CO2-uitstoot sterk gereduceerd. Tot meer dan 50%. Eén ton cement staat voor bijna één ton CO2-emissie! Het is Cirwinn BV die zorgt voor de gerecyclede grondstoffen, Theo Pouw BV die het cementloze beton produceert en Reimert die beide innovatieve en circulaire bruggen bouwt. Alle bedrijven zijn gevestigd in Almere. Wat betekent dat de bruggen worden gemaakt van Almeers puin, door een Almeerse aannemer en Almeerse architect op Almeerse grond.

Puin en SponsBrug

‘Rondje Weerwater’ is een fiets-voetgangersbrug. Door het gebruik van cementloos beton heeft de brug de toepasselijke bijnaam ‘Puin’ gekregen. De Beverbrug is een verkeersbrug voor de zwaarste verkeersklasse, ontworpen met een slinger in verband met de aanwezige bever en zijn burcht. De brug is volledig herbruikbaar en bestaat ook gedeeltelijk uit cementloos beton. Deze brug wordt ook wel de ’Spons’ genoemd omdat de brug, door het plaatsen van een grote groenstrook, water, CO2 en fijnstof opneemt.

Bruggencampus Flevoland-Floriade

Bruggencampus Flevoland-Floriade, initiatief van provincie Flevoland en gemeente Almere, is de praktijkomgeving voor ontwikkeling en toepassing van innovatieve en circulaire bruggen. Samen met overheden, markt, onderwijs en wetenschap innoveert de campus door o.a.: bestaande bruggen en materialen een ‘tweede leven’ te geven, gebruik te maken van nieuwe tools voor gebruik van innovatieve materialen en constructies en via een gezamenlijk dataplatform ontwerp, samenwerking en realisatie te optimaliseren.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving