Campagne: Geef kleur door.

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


Doe mee en geef kleur door.

Hoe meer gezonde keuzes we tegenkomen, hoe vaker we ervoor kiezen. Belangrijk is dus dat we onze omgeving kleuren met groenten en fruit. Het goede nieuws: als we naast onze avondmaaltijd en die ene appel tussendoor ook op andere momenten groenten en fruit eten, komen we heel snel aan de aanbevolen hoeveelheid.

“Groenten en fruit geven letterlijk kleur en geur aan je eten! Eten doe je met je ogen. Het is belangrijk om gezond van lijf en geest door het leven te gaan.” Nadia Zerouali

Elke dag minstens 250 gram groenten en 200 gram fruit eten! De afgelopen tijd heeft ons geleerd hoe belangrijk een gezonde levensstijl is. Tijd voor actie. Samen kunnen we van 2021 het jaar maken waarin we elke dag, elke maaltijd en elk moment kleuren met groenten en fruit.

De tips.

 1. Zorg dat je niet om kleur heen kunt.

  Een fruitmand op tafel, worteltjes in de koelkast, snoeptomaatjes op het aanrecht of in de lunchbox; zien is eten!

 2. Geef kleur aan elke maaltijd.

  Je eet sneller genoeg groenten en fruit als je het elke dag toevoegt aan je ontbijt, lunch en tussendoortjes. En waarom maar 1 soort groenten bij je avondmaaltijd? Extra kleur is extra gezond.

 3. Geef kleur aan het feestje.

  Op bezoek? Geef kleur! Met een doosje aardbeien in plaats van een fles wijn wens je iemand pas echt gezondheid. Buurtbarbecue of picknick? Vergeet niet de salade en neem groenten mee om te grillen.

 4. Trakteer met kleur

  Jarig? Verras je collega’s, klasgenoten of voetbalteam met snoepgroenten, groentetaart of aardbeien gedipt in chocolade (en spikkels).

 5. Vraag om kleur

  Vraag of je werkgever de koekjes bij de vergadering en de snoeppot op de balie kan vervangen door groenten en fruit. Vraag je sportclub om groenten en fruit in de kantine. Bedenk waar je kleur mist en vraag erom.

 6. Combineer alle kleuren.

  Het is niet alleen leuk om te variëren met verschillende kleuren groenten en fruit, het is ook erg gezond. Eet dus zoveel mogelijk verschillende kleuren, zo weet je zeker dat je goed bezig bent.

 7. Haal alles uit kleur

Groenten en fruit eten past in een duurzamer eetpatroon. Restjes over? Maak een kleurrijke soep of pastasaus en vries het fruit in voor een smoothie.

Voor een gezonde, duurzame wereld.

2021 is het Internationaal VN-jaar van Groenten en Fruit. Een jaar waarin wereldwijd aandacht is voor het belang van groenten en fruit. Het is goed voor onze gezondheid, maakt ons weerbaar tegen virussen en past in een duurzamer voedingspatroon. Hoe meer groenten en fruit we in onze omgeving zien, hoe meer we ervan eten. Maar die omgeving verleidt ons vooral tot ongezonde keuzes. Daarom roepen we met deze campagne gemeenten, instellingen, bedrijven én consumenten op om te zorgen dat er overal en op elk moment groenten en fruit beschikbaar zijn voor iedereen.

www.geefkleurdoor.nl

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving