Derde oogst van Nederlandse verse soja
leestijd:
± 0 min.
-
- Auteur:
Voor het derde jaar op rij is het een groep Flevolandse telers gelukt om verse sojaboontjes
te telen op Nederlandse bodem. Met deze oogst komt de lokale voorziening van eiwitrijke
gewassen weer een stapje dichterbij.
‘Dutch Edamame’ worden ze genoemd, de verse frisgroene sojaboontjes uit de Flevopolder.
De kleine boontjes zijn een graag geziene gezonde toevoeging in kleurrijke poké bowls of bij een
Japanse maaltijd. De edamame die in Nederland te koop zijn, komen vaak uit Azië of Zuid-Amerika.
Maar als het aan de initiatiefnemers van Dutch Edamame ligt komt daar snel verandering in.
Exotische nieuwkomer op Flevolandse bodem
Soja is geen typisch Nederlands gewas en wordt oorspronkelijk niet in Nederland geteeld. Toch
kiezen de telers samen met Green Organics ervoor om veel tijd en moeite te steken in het opzetten
van de Nederlandse teelt. Maar het thuis laten voelen van het exotische gewas in de Flevolandse
klei gaat niet zonder slag of stoot. Het wisselvallige en soms zeer natte Nederlandse klimaat is een
uitdaging. Ook bij het oogstproces blijft het zoeken naar de beste methode. Zo zijn dit jaar de
boontjes voor het eerst na de oogst opgeslagen en getransporteerd in water om het frisgroene
uiterlijk en de nootachtige, zoete smaak nog beter te behouden.
Dutch Edamame als aanjager van de eiwittransitie
De lekkere smaak van Dutch Edamame is echter niet de belangrijkste reden om te investeren in
Nederlandse teelt van verse soja. De initiatiefnemers geloven dat planten de nieuwe helden zijn van
ons dieet. Om de wereldbevolking in de toekomst te kunnen voorzien van voldoende gezond en
lekker voedsel, is het noodzakelijk om over te stappen van een dieet dat rijk is aan dierlijk eiwit, naar een
dieet met voornamelijk plantaardig eiwit. Deze omschakeling zorgt voor een lagere CO2 uitstoot,
wat hard nodig is bij het tegengaan van klimaatverandering. Het zorgt ook voor een efficiënter
gebruik van het beschikbare land, omdat de gewassen meteen opgegeten worden door de
consument, in plaats van deze eerst aan vee te voeren.