Drones en landbouw: Hoe werkt dat?

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:
  • Auteur:


Precisielandbouw gebruikt heel veel data. Een van de manieren om data te verkrijgen is via drones.

Peter Holster, 36 jaar, is ongeveer 10 jaar geleden samen met zijn ouders een maatschap begonnen als akkerbouwer.
Met als achtergrond de middelbare landbouwschool in Emmeloord en daarna de hogere landbouwschool in Dronten, is Peter niet meteen op de boerderij beland. Indachtig de wijze woorden van zijn opa: ”Als je wat wilt bereiken, zorg dan dat je buiten de dampalen komt”.
Peter heeft toen buiten de agrarische sector om diverse banen gehad.

Visie

Peter wil op een andere manier “’boeren”” dan de traditionele manier en is uit zichzelf op zoek gegaan naar nieuwe manieren die hij kan toepassen:
“Een aantal jaar geleden heb ik een drone aangeschaft: het was wel even zoeken naar een geschikte met de juiste specificaties. Het is een fixed wing drone geworden, weegt 800 gram en heeft een camera van 1,2 kg en de drone kan erg laag vliegen om zoveel mogelijk data te verzamelen.
Want dat is wat ik miste in de agrarische sector: datawinning. Hoe kom ik aan data, hoe kom ik aan de groeigegevens, hoe kan ik de groeipotentie van de gewassen verhogen.”

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: peter holster

Peter Holster met zijn drone

Hoe werkt het nu?

Peter: “De drone vliegt zo laag mogelijk over de akkers en daar komt dan een plaatje uit en een pakket met data. Wat kan je hier nu mee? Dan is er een vertaalslag nodig om de data te interpreteren en dan zie je wat je ermee kan. Bv bij proefrooien, weet je door deze gegevens nauwkeuriger wat je moet doen. Dit is wat precisielandbouw voor mij inhoudt: bewustwording wat er gebeurt op het perceel en de manier van boeren daarop laten aansluiten.”

De samenwerking

“We werken met 7 partijen samen in de dronewerkersgroep. Dit betekent een bundeling van agrarische kennis en kunde. We hebben allemaal een andere achtergrond en daardoor versterken we elkaar. We komen om de paar maanden bij elkaar en bespreken waar we tegenaan lopen en ondersteunen elkaar waar nodig. Ik heb de laatste jaren veel geleerd.”

Mijn droom

“Ik zou graag willen dat meer boeren bewust worden van wat je met data kan doen. Er is wel een stijgende lijn van boeren die hierin meegaat, maar een grote groep doet hier nog niets mee. Wat ik hoop, is dat boeren ook anders gaan denken over hun manier van telen. Want ze hebben allemaal een trekker, een machine. Ze kunnen eigenlijk meer doen met de machines die ze hebben, want deze machines kunnen met elkaar communiceren. Je kan de potentie van jouw teelt linken aan de bodem, doordat je precies weet van iedere stuk van de kavel wat voor organische stof daar is. Uiteraard kost het wat voordat je data verkrijgt, maar het levert ook veel op. Iedere boer kan een datakaart binnen 2 uur na het dronevliegen hebben en meteen aan de slag op de akker met de gegevens. Of zelf datakaarten maken.
Ik zou graag willen dat er in de toekomst een stimuleringsregeling komt waardoor boeren met data aan de gang kunnen. Want dat helpt om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.”

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving