Een gebied runnen als festival: kan dat?

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Voor de deelopgave Blauwgroen Waterrijk spraken we met Stefan Hartman. Hij is docent en onderwijsontwikkelaar binnen de School of Leisure & Tourism van Stenden Hogeschool en directeur van ETFI (European Tourism Futures Institution). Meer informatie over ETFI is te vinden via de website. Stefan promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op de ontwikkeling en planning van vrijetijdslandschappen en is specialist op het snijvlak van ruimtelijke planning, toerisme en recreatie. Hij deelde zijn ideeën over het ontwikkelen van een lange termijnperspectief voor het Blauwgroene Waterrijk dat zich strekt van Marknesse tot het Hulkesteinse Bos.

Een gebied is in zekere zin te vergelijken met een festival. Een festival is in feite ook een bestemming (voor korte tijd) met allerlei podia. Er is sprake van samenhang, maar tegelijkertijd heeft ieder podium een eigen karakter en programma. Er wordt gezocht naar hoofdacts, maar ook naar opkomende artiesten. Daarbij wordt continu bijgehouden wat veel bezoekers trekt en wat juist niet. De nadruk ligt daarbij op de beleving van de bezoeker. Welke act was vorig jaar een succes en kan naar een groter podium? Welke act is de headliner van het festival? Is er genoeg diversiteit? Op basis van dit soort informatie bepaalt de organisatie het programma. Het is interessant om de aanpak van het organiseren van een festival door te trekken naar de aanpak van de deelopgave Blauwgroen Waterrijk.

Net als eerder al uit een aantal andere gesprekken naar voren kwam, benadrukte ook Stefan het belang van samenwerking. Een partij die een verbindende rol op zich neemt is cruciaal.  De hele economie rondom toerismebeleid en organisatie is een relatief jong sector. Mensen gaan er steeds meer op uit en de sector ontwikkelt zich razendsnel. Om dit tempo bij te kunnen houden, wordt het creëren van structuur soms achterwege gelaten. Het is daarom nu noodzaak aandacht te besteden aan het organiseren van de partijen. Het past bij de provinciale rol om partijen uit het gebied met elkaar verbinden en samenwerkingen te organiseren.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving