Een leerzaam rondje bedrijven

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:

Op 7 november kreeg een select gezelschap de mooie kans om een blik te werpen in de keukens van een aantal circulaire bedrijven. Deze expedities werden georganiseerd door de provincie.

Van Woerden Flevo

Uiteindelijk waren slechts 4 personen aanwezig op de rondleiding bij agrariër Stefan van Woerden. Het was een klein clubje met een hele leuke samenstelling.
Stefan heeft met POP3 subsidie een verwerkingslijn voor biologische wortelen aangeschaft. Per kwaliteitsfractie wortelen heeft hij afzetkanalen. Een aantal familieleden hebben daartoe een handelshuis opgezet. Winst voor hem is meer grip op de prijsvorming, minder transportkosten, mogelijkheid om ook als dienstverlener voor anderen te opereren, meer grip op planning en afstemming op duurzaam bodembeheer en bouwplan. Winst voor de samenleving is hoogwaardiger afzet van de wortelen.
De bezoekers waren allen erg enthousiast, ook vanuit hun eigen werkzaamheden zagen zij enige mogelijke oplossingen voor het vergroten van de afzet van biologische producten. Bijvoorbeeld door het opzetten van een soort vereniging waarbij door het aansluiten door een lidmaatschap de consument verzekert is van lokale verse producten.
Uitdaging is om uiteindelijk de keten korter te maken en de samenwerking te optimaliseren. Alleen dat maakt hem competitief met de grote verwerkers. Hij heeft andere boeren nodig en vindt die ook.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: woerden

Van Woerden

 Acrres

Bij Acrres kwamen 9 personen aanhoren en kijken wat zij zoal doet.
De groep was divers (van kennisinstelling tot ambtenaar tot ondernemer) maar dat maakte dat er een leuke discussie werd gevoerd.
Het werd in een presentatie al snel duidelijk: allemaal projecten op het gebied van groene grondstoffen, afbreekbare plastics, mest en productie van alternatieven voor dierlijke eiwitten, smart energie, etc., etc..
Na de presentatie zijn we naar het testcentrum gegaan waar vele verschillende windmolens worden getest voor Smart Energy (opslag en flexibiliteit van duurzame energie) en daar werkt ACRRES ook aan verbeteringen die de groen gas keten rendabeler en aantrekkelijker maakt. Bovendien wordt bioraffinage toegepast; Acrres haalt uit biomassa waardevolle stoffen voor food, feed en chemie door het scheiden van de biomassa in verschillende deelcomponenten.
Het centrum is uniek voor het testen van cleantech innovaties op praktijkschaal en omvat meer dan 1200 hectare aan demonstratieruimte.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: accres

Acrres

Van Werven

“Wat een boel plastic gebruiken we eigenlijk!” Het bezoek bij Van Werven drukte de bezoekers met de neus op de lelijke feiten. Het hele terrein in Biddinghuizen ligt vol met afgedankte kunststof producten. Onder leiding van Sybold Noordam kreeg het gezelschap een rondleiding over het terrein. “Een volledige Amsterdam ArenA gevuld met kunststof, dat is wat wij jaarlijks verwerken. Maar we willen nog veel groter groeien.” De groep werd ontvangen in een speciaal ingerichte tent. Er kwamen die week namelijk meerdere (internationale) gezelschappen over de vloer. Want de hele wereld is nieuwsgierig naar de wijze waarop Van Werven harde kunststoffen kan verwerken tot nieuwe grondstoffen. In de tent stonden tientallen zakken met granulaat in verschillende formaten én kleuren. Van nog herkenbare stukjes tot bijna zandachtig.

Eenmaal op het terrein (gekleed in veiligheidskleding, inclusief werkschoenen) kreeg het expeditieteam een verhelderend kijkje in de keuken. Zo wordt een groot deel van het plastic nog met de hand gesorteerd. Aan een lopende band staat een aantal mannen stukken buis, snoeren en andere vormen van plastic te scheiden op basis van kleur en plasticsoort. Daarna wordt het gescheiden kunststof op de juiste plek op het terrein verhuist. Is er vraag naar dat type kunststof, dan wordt het gewassen, geshredderd en in zakken gestopt. Klaar om als nieuwe grondstof gebruikt te worden. En dan is al dat plastic op het terrein nog maar een minieme fractie van wat wij allemaal gebruiken.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: vanwervencont

Van Werven

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Circulaire Economie
  Krachtige Samenleving