Een leerzaam rondje bedrijven

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:
  • Auteur:


Op 7 november mocht een select gezelschap een blik werpen in de keukens van een aantal circulaire bedrijven. De provincie organiseerde deze expeditie.

Van Woerden Flevo

Vier personen waren aanwezig voor de expeditie bij agrariër Stefan van Woerden. Het was een klein clubje met een hele leuke samenstelling.
Stefan heeft met POP3-subsidie een verwerkingslijn voor biologische wortelen aangeschaft. Per kwaliteitsfractie wortelen heeft hij afzetkanalen. Een aantal familieleden heeft daarvoor een handelshuis opgezet. Winst voor hem is meer grip op de prijsvorming en minder transportkosten. Maar ook de mogelijkheid om als dienstverlener voor anderen te opereren, meer grip op planning en afstemming op duurzaam bodembeheer en bouwplan.
De bezoekers waren erg enthousiast. Ze zagen ook vanuit hun eigen werkzaamheden mogelijke oplossingen voor het vergroten van de afzet van biologische producten. Bijvoorbeeld door het opzetten van een soort vereniging waarbij je met een abonnement de klant kunt voorzien van lokale verse producten.
De keten moet alleen nog korter worden gemaakt en de samenwerking verbeterd. Alleen dat maakt hem competitief met de grote verwerkers. Hij heeft andere boeren nodig en vindt die ook.

Man rijdt enorm zak met wortelen met een heftruck in de laadruimte van een vrachtwagen.

Van Woerden

 Acrres

Bij Acrres kwamen 9 personen op bezoek.
De groep was divers (van kennisinstelling tot ambtenaar tot ondernemer), maar dat maakte dat er een leuke discussie werd gevoerd.
Het werd in een presentatie al snel duidelijk: allemaal projecten op het gebied van groene grondstoffen, afbreekbare plastics, mest en productie van alternatieven voor dierlijke eiwitten, smart energie en meer.
Na de presentatie ging de groep naar het testcentrum, waar verschillende windmolens worden getest voor Smart Energy (opslag en flexibiliteit van duurzame energie). Daar werkt ACRRES ook aan verbeteringen die de groengasketen rendabeler en aantrekkelijker maakt. Bovendien wordt bioraffinage toegepast; Acrres haalt uit biomassa waardevolle stoffen voor voedsel en chemie.
Het centrum is uniek voor het testen van cleantech innovaties op praktijkschaal en omvat meer dan 1200 hectare aan demonstratieruimte.

Luchtfoto van het Acrres-gebied.

Acrres

Van Werven

“Wat een boel plastic gebruiken we eigenlijk!” De expeditie bij Van Werven drukte de bezoekers met de neus op de lelijke feiten. Het hele terrein in Biddinghuizen ligt vol met afgedankte kunststof producten. Het gezelschap kreeg een rondleiding over het terrein van Sybold Noordam. “We verwerken jaarlijks een volledige Amsterdam ArenA gevuld met kunststof. Maar we willen nog veel groter groeien.” De groep werd ontvangen in een speciaal ingerichte tent. Er kwamen die week namelijk meerdere (internationale) gezelschappen over de vloer. Want de hele wereld is nieuwsgierig naar de wijze waarop Van Werven harde kunststoffen kan verwerken tot nieuwe grondstoffen. In de tent stonden tientallen zakken met granulaat in verschillende formaten én kleuren. Van nog herkenbare stukjes tot bijna zandachtig.

Al dat plastic

Eenmaal op het terrein (gekleed in veiligheidskleding, inclusief werkschoenen) kreeg het expeditieteam een verhelderend kijkje in de keuken. Een groot deel van het plastic wordt nog met de hand gesorteerd. Aan een lopende band staat een aantal mannen stukken buis, snoeren en andere vormen van plastic te scheiden op basis van kleur en plasticsoort. Het gescheiden kunststof wordt daarna op de juiste plek op het terrein verhuist. Is er vraag naar dat type kunststof, dan wordt het gewassen, geshredderd en in zakken gestopt. Klaar om als nieuwe grondstof gebruikt te worden. En dan is al dat plastic op het terrein nog maar een minieme fractie van wat wij allemaal gebruiken.

Enorme berg plastic afval, met in het midden een afgedankte kliko.

Van Werven

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving