Een rondje landbouw levert veel moois op

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:


Beeld van de online sessie. In beeld zijn John Nederstigt, Ewout Suithoff, Cora Smelik en Jan-Nico Appelman

Circulaire kansen genoeg voor en in de landbouw

Als dé landbouwprovincie van Nederland kan Flevoland niet om de circulaire kansen voor en in de landbouw heen. Vandaar dat het de hoogste tijd werd om een platformbijeenkomst te wijden aan dit thema. En met een mede-organisator als de gemeente Zeewolde was het een voor de hand liggend onderwerp om op te pakken. Met een groep van meer dan 60 deelnemers werd op 19 november een mooi programma door geakkerd.

Om te beginnen mocht wethouder Ewout Suithoff de deelnemers welkom heten in het mooie, maar ditmaal volledig virtuele Zeewolde. Het zonnetje scheen, de koffie was heet en de wens werd uitgesproken om elkaar snel weer eens fysiek te ontmoeten, zodra de situatie het weer toelaat. Samen met de gedeputeerden Cora Smelik en Jan-Nico Appelman sprak wethouder Suithoff, bevraagd door het boegbeeld van Platform Circulair Flevoland John Nederstigt over de ambities en mogelijkheden van circulaire landbouw in Zeewolde en de rest van Flevoland.

PJ Beers

Daarna was het de beurt aan keynote-spreker PJ Beers, onderzoeker bij DRIFT. Hij nam ons mee langs bestaande bedrijven, die hun bedrijfsvoering hebben aangepast aan de circulaire economie. Hiermee wilde hij laten zien dat de mogelijkheden voor de agrarische sector realistisch en ook winstgevend zijn.

Jacobine van der Knijff

Als laatste spreker was Jacobine van der Knijff aan de beurt. Zij runt, samen met haar vader een landbouwbedrijf in Zeewolde. Op dat bedrijf verbouwen ze niet alleen voedsel, maar creëren ze ook groene energie door het vergisten van verder onbruikbare reststromen. Het restproduct van de vergisting kan weer interessant zijn als bodemverbeteraar.

Je kunt hieronder op je gemak de plenaire sessie en de breakout-sessies terugkijken. Suggesties om de bijeenkomsten (online) te verbeteren zijn altijd welkom. Mail dan naar circulair@flevoland.nl.

Het plenaire deel van de bijeenkomst:

– Een gesprek met wethouder Ewout Suithoff van Zeewolde en de gedeputeerden Cora Smelik en Jan-Nico Appelman
– De keynote speech van PJ Beers
– Het verhaal van ondernemer Jacobine van der Knijff uit Zeewolde

Sessie 1: Wat kunnen de stad en het platteland voor elkaar betekenen?

De stad heeft GFT-afval en andere groene reststromen en het platteland zoekt organische stof om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden of te verbeteren. Is dat een logische koppeling? Freek Rebel (gemeente Almere) en Richard Liebrechts (Ripple-A) leidden deze sessie.

 

Sessie 2: Kennis en kunde voor circulaire landbouw

Aeres Hogeschool heeft haar lectoraat Circulair Ondernemen. Wat kan dat betekenen voor ondernemers? En hoe kan de kennis van de Aeres Hogeschool én van Aeres MBO Almere gebruikt worden? Lector Corne Kocks, onderzoeker Michiel Klaassen en afstudeerbegeleider Eric van Dijken gingen hierover met de deelnemers in gesprek.

Sessie 3: Napraten met PJ Beers

Het begint een traditie te worden: napraten met de keynotespreker van de platformbijeenkomsten. En ook dit keer waren er weer mensen die daar graag gebruik van wilden maken. Bekijk de napraatsessie hier.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving