Eerste duurzame (en circulaire) rotonde in Flevoland

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Reimert Bouw en Infrastructuur is in opdracht van Provincie Flevoland gestart met de aanleg van een duurzame rotonde op de kruising Dronterweg – Swifterringweg. De nieuwe rotonde bestaat volledig uit innovatief kunststofvezelbeton. Gedeputeerde Jan de Reus bezocht de plek waar deze primeur voor Flevoland wordt aangelegd.

Minder CO2

Bij de rotonde aan de Dronterweg wordt gebruik gemaakt van een kunststofvezel die al tijdens de productie van het beton in de betoncentrale wordt toegevoegd. Het gebruik van deze kunststofvezels zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot, het verkort ook de uitvoeringsduur omdat er voorafgaand aan het storten van het beton geen wapening hoeft te worden aangebracht. De 400 m3 beton die nodig is voor de rotonde bestaat ook nog eens voor een groot deel uit circulaire grondstoffen; bij de productie is minimaal 30% van het grind vervangen door gerecycled betonpuin. Voor de fundering wordt gebruik gemaakt van granulaat dat van een nabijgelegen sloopproject komt.

Opdracht tot innovatie

Gedeputeerde Jan de Reus: “Deze rotonde is een start van een verdere verduurzaming van de wegen in Flevoland. Als provincie Flevoland zijn wij deels van de markt afhankelijk om onze duurzaamheidsopgave te behalen. Daarom vinden wij het als opdrachtgever belangrijk om de markt te stimuleren om met innovaties te komen. Daarin werken we ook samen met marktpartijen. We zien steeds meer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van wegen, bijvoorbeeld door het toepassen van speciale betonmengsels en asfaltmengsels.”

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving