Eerste online platformbijeenkomst geslaagd!

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:
  • Auteur:


In een heel andere setting dan alle voorgaande platformbijeenkomsten, ontmoetten bijna 50 deelnemers elkaar achter hun eigen scherm. Met dit keer als thema: Hoe kunnen het onderwijs en de circulaire economie elkaar helpen en versterken?
De sessie startte met een welkomstboodschap van wethouder Jack Schoone, die helaas niet zelf aanwezig kon zijn.

Dromen

Daarna vulde het scherm zich met de gezichten van gedeputeerden Cora Smelik en Jan-Nico Appelman, samen met prof. Jan Jonker en practor Maurijn Odé. Onder leiding van boegbeeld John Nederstigt ging het gesprek over de ambitie van de provincie op het gebied van onderwijs en de circulaire economie, maar ook over de verwondering van prof. Jan Jonker dat er zoveel gebeurt in Flevoland, maar dat er buiten de dijken zo weinig over bekend is. We zouden ook groter moeten durven dromen, volgens Jonker.
Practor Maurijn Odé van het MBO College Lelystad vertelde over zijn ervaringen met studenten, die heel erg gemotiveerd zijn om met het klimaat en hun eigen toekomst aan de slag te gaan.
Het gesprek is te zien vanaf 5.00 in de video van de plenaire sessie.

Prikkelen

De keynote speech van prof. Jan Jonker (Radboud Universiteit) zat vol met prikkelende oneliners zoals: “Denk groot, wees niet bescheiden!”, “Count your blessings”, in Flevoland kan het!, “De EU heeft veel geld beschikbaar, maak er gebruik van!”,
“Ga experimenteren, gewoon DOEN!” en “Laat de wereld zien wat er in Flevoland gebeurt!” De keynote speech is te zien vanaf 24.07 in de video van de plenaire sessie.

Blijven leren

Na Jan Jonker was het de beurt aan Danny Buma, hoofd Learning & Development bij Van Wijnen. Binnen de bouwwereld staan de ontwikkelingen niet stil, ondanks de volgens Buma behoudende houding van veel bedrijven. Door te investeren in de ontwikkeling van het bestaande personeel en goed te kijken naar de eisen van het personeel van de toekomst is het mogelijk om de ontwikkeling naar een circulaire bouw een goede boost te geven.
De presentatie van Danny Buma is te zien vanaf 39.57 in de video van de plenaire sessie.

Je kunt hieronder op je gemak de plenaire sessie en de breakout-sessies terugkijken. Suggesties om de bijeenkomsten (online) te verbeteren zijn altijd welkom. Mail dan naar circulair@flevoland.nl.

De plenaire sessie

Sessie 1: Hybride is de toekomst

Maurijn Odé (MBO College Lelystad) en Matthijs Meijer (Windesheim) over de samenwerking tussen onderwijs en ondernemers. De leerlijn Circulaire Regionale Economie is de doorlopende leerlijn van het MBO College Lelystad waarin al onze studenten worden voorbereid om mee te werken aan de transities van 2050. De samenwerking van het Technasium van de SGL, het MBO College Lelystad en Windesheim Almere is een mooi voorbeeld. Het Practoraat CRE is het platform voor Overheid, Onderwijs en Ondernemers om samen te werken aan de Human Capital van de Provincie Flevoland. Kijk voor resultaten op www.practoraat-cre.nl.
Tijdens deze sessie hebben we gekeken naar de mogelijkheden van Hybride onderwijs en de rol van het bedrijfsleven.

Sessie 2: Napraten met Jan Jonker

In deze sessie konden deelnemers dieper ingaan op de keynote speech van prof. Jan Jonker. Het werd een bijzonder geanimeerd gesprek! Zo werd het belang van goede data en de rol van de consument besproken, maar werd ook de provincie opgeroepen om het voortouw te nemen in het creëren van een groots plan om de circulaire economie stevig op de kaart te zetten!

Sessie 3:  Afval scheiden op school – Duurzaam worden in de klas: hoe doe je dat?

Tijdens deze sessie hebben Ali van Es, facilitaire manager van schoolbestuur Prisma-Almere en Sabina Kok, projectmanager a.i. Educatieprogramma Upcyclecentrum/Stad & Natuur Almere gepresenteerd hoe zij gezamenlijk geregeld hebben dat het afval op de scholen van Almere vanaf 1 november 2019 gescheiden wordt ingezameld door Renewi Nederland. Daarnaast hebben ze de introductie van het scheiden van afval op de scholen omkleed met een lesprogramma, zodat de leerlingen op school én in samenwerking met het Upcyclecentrum van Almere leren waarom het scheiden van afval belangrijk is en wat we met al dit afval verder kunnen doen.

 

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving