Erfgoed duikt op in de polder
leestijd:
± 0 min.
-
- Auteur:
Onlangs werd een aantal erfgoedpop-ups georganiseerd waar bijzondere locaties uit de geschiedenis van Flevoland bezocht konden worden. De pop-ups waren gekoppeld aan de thema’s van Het Verhaal van Flevoland: Flevoland WaterLand, Iconen van vernieuwende architectuur, Sporen van het oude land en Flevoland als Kunstwerk. Onder deze thema’s werden speciale rondleidingen, vaartochten en theatervoorstellingen georganiseerd.
Provinciaal depot voor Bodemvondsten

Waar gaan archeologische vondsten heen nadat ze gevonden zijn? Beheerder Dick Velthuizen van het Provinciaal depot voor Bodemvondsten gaf bezoekers op 23 maart een kijkje achter de schermen. Hij toont een gerestaureerd 17e eeuws majolica bord aan de geïnteresseerde bezoekers.
Veldverkenning bij Schokland

Archeoloog Dick Velthuizen nam inwoners van Flevoland mee tijdens een fieldsurvey nabij werelderfgoed Schokland. Tijdens een fieldsurvey (of veldverkenning) lopen archeologen over vers geploegde akkers op zoek naar sporen uit het verleden. Door de lange bewoningsgeschiedenis van Schokland zijn er veel sporen te vinden in de omgeving. Aan het einde van de dag gingen enkele zakken vol met aardewerk, oude bakstenen maar ook pijpenkopjes mee naar het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten voor nader onderzoek.
Architectuur Almere-Haven

In 2017 werd gevierd dat Almere Haven 40 jaar bestaat. Het oudste stadsdeel van Almere was zondag 25 maart het decor voor een twee uur durende wandeling langs jong erfgoed. Tijdens de wandeling werden onder andere De Roef, De Goede Rede en gebouw Corrosia aangedaan. Gids Marga Kleinenberg ging in op de gebruikte architectuurstijlen en stedebouwkundige principes.
De RIJP

De opslagschuur voor materiaal van het Grootlandbouwbedrijf Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP) vertelt een deel van het bijzondere verhaal van Flevoland. De RIJP was verantwoordelijk voor het geschikt maken van de nieuwe gronden voor landbouw. De pioniers van Flevoland werkten vanuit deze schuur.
Objecten met een cultuurhistorische waarde geven een gebied een bijzonder karakter. Soms vervallen oude functies echter – maar het object zou op een andere manier een nieuwe toekomst en betekenis voor de omgeving kunnen krijgen. In een open gesprek tussen overheden, eigenaren en direct belanghebbenden werd tijdens deze herbestemmingssessie nagedacht onder leiding van dagvoorzitter Gerben van Dijk over de waarde en mogelijke toekomst van de Landbouwschuur RIJP.
Fietsen langs het begin van Lelystad

Weinig steden in Nederland kunnen teruggaan naar de eerste boom of eerste woning van de stad, deelnemers aan deze erfgoedpop-up gingen echter naar het absolute beginpunt van de stad Lelystad. Men bracht een bezoek de arbeidershuizen van het werkeiland, het Agora Theater en diverse bijzondere woonwijken uit de beginperiode. Bijzonder was ook het bezoek aan de oudste boom van Lelystad, deze is ontstaan uit een heus piketpaaltje.