Expeditie XL: groot succes

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


In de Week van de Circulaire Economie heeft de provincie Flevoland een Expeditie XL georganiseerd langs vier afvalverwerkende bedrijven: Cirwinn in Almere, Orgaworld en Afvalzorg in Lelystad en Van Werven Plastic Recycling in Biddinghuizen.

Op donderdagochtend 17 januari stond om 9 uur de bus al klaar op Station Almere. Iedereen was stipt op tijd aanwezig: de Expeditie XL kon beginnen!
De deelnemers van de Expeditie XL kwamen uit alle hoeken van Flevoland: zowel inwoners uit Almere en Lelystad als ondernemers en overheden waren present. De totale groep telde een kleine 30 personen.

Afval is ‘goud’

De Expeditie XL was indrukwekkend! Ten eerste was het voor velen een eerste kennismaking met de afvalverwerkende bedrijven in de regio. Wat een enorm grote hopen met afval, en wat een hoeveelheid verschillende soorten afvalstromen en, vooral, wat zijn die stromen toch nog gemengd of vervuild met ander afval. Het is wel afval, maar het is ook ‘goud’, gaf één van de deelnemers aan.

 

 

 

Opgestapeld afval in grote balen verpakt.

 

Deuren openen

We zagen ook dat de afvalverwerkende bedrijven al heel veel doen om het afval weer te kunnen gebruiken in producten, bijvoorbeeld: bitumen uit dakbedekking in asfalt, biomassa in beton, compost en biogas uit GFT, harde kunststoffen in nieuwe kunststofproducten en laagwaardige plastics voor straatmeubilair.
Daarvoor was de Week van de Circulaire Economie georganiseerd: het openen van de deuren van circulaire koplopers om anderen mee te nemen in de transitie naar de circulaire economie. En dat is gelukt!

Meer bewust

Alle Expeditieleden waren het er over eens: eigenlijk mogen we het niet meer over afval hebben. We zien dit nu als grondstof, waar mooie producten van worden gemaakt.
Iedereen verliet de Expeditie XL met het gevoel dat wij als inwoners van Nederland toch nog bewuster moeten omgaan met de door ons gebruikte en weggegooide materialen. Of het nu GFT is of plastic! Wat zijn veel Nederlanders toch nog slordig als het gaat om afval scheiden: het GFT-afval bevat nog plastic en dat composteert niet mee, waardoor compost toch nog plastic kan bevatten. Of veel plastic wordt nog bij het restafval gedaan, waardoor het in een afvalverbrandingsinstallatie belandt.

De bus leverde de deelnemers weer netjes op het afgesproken tijdstip af op het Station Almere, de Expeditie XL was een succes!

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving