Filmlocaties in Flevoland

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Flevoland biedt ruimte aan initiatieven! En deze initiatieven komen onder meer naar voren door de unieke filmlocaties. Van de Hollywoodfilm Dunkirk tot Medisch Centrum West: Flevoland heeft ruimte!

Dunkirk

Zo kwam Urk kwam de afgelopen maanden volop in beeld voor de Hollywoodfilm Dunkirk. De meeste opnames vonden plaats op het IJsselmeer, de filmcrew was daarom wekenlang te gast op Urk. Het dorp had een grote aantrekkingskracht op meisjes want niet minder dan Harry Styles, de One Direction-zanger, speelt een rol in de film. Maar Dunkirk is niet de enige film die Flevoland heeft gebruikt als filmlocatie.

Michiel de Ruyter

In 2015 speelde het VOC-schip De Batavia in Lelystad een grote rol in een avonturenfilm over het leven van de zeventiende-eeuwse zeeheld Michiel de Ruyter. Opnamen voor de historische actiefilm vonden plaats op het Markermeer waar De Batavia werd gebruikt om zeeslagen te filmen.

Nieuwe buren

De opnames voor het derde seizoen van de Nederlandse televisieserie Nieuwe Buren zijn nog in volle gang. Zo werd dit jaar op het Weerwater bij Almere een grote zoekactie nagespeeld. Katja Schuurman, Thijs Römer, Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh spelen twee koppels die wonen in de nieuwbouwwijk ‘Zonnewijk’. De eerste afleveringen kwamen in 2014 op de buis.

De Nieuwe Wildernis

Veel succes was er in 2013 voor de natuurfilm De Nieuwe Wildernis. In De Nieuwe Wildernis volgde een filmteam in de Oostvaardersplassen twee jaar lang vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden ter wereld. De film is niet alleen volop bekeken in Nederland, maar werd ook vertoond in onder meer Duitsland en Japan.

En dan nog een kleine bloemlezing van andere films op diverse locaties in Flevoland:

 • De hel van 63 (2009) Deze film over de extreem koude Elfstedentocht van 1963 werd naast onder andere Sloten, Harlingen en Sneek, ook opgenomen in Biddinghuizen.
 • Scheepsjongens van Bontekoe (2007) Wederom een hoofdrol voor het Lelystadse schip De Batavia. De Batavia is een replica van een VOC-schip uit de 17e eeuw.
 • Fogbound (2002) Er was in Hollywood veel belangstelling voor het script maar het lukte de Nederlandse regisseur Alte de Jong niet om de film in Amerika te maken. Daarom werd er gekozen voor de studio in Almere.
 • Medisch Centrum West (1988 – 1994) Deze dramaserie werd opgenomen op een lege etage van het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad en is de meest succesvolle ziekenhuisserie die op de Nederlandse televisie is vertoond.  De succesvolle serie heeft een vervolg gekregen en ook die serie wordt in Flevoland opgenomen. Het Dokter Jansenziekenhuis in Emmeloord is het decor van Centraal Medisch Centrum.
 • Flodder (1986, 1992, 1995 en de serie tussen 1993 – 1998) Flodder gaat over een asociaal probleemgezin dat verhuist naar een luxe villa in de rijke wijk Zonnedael. De straat uit de villawijk werd in het echt nagebouwd op een filmset in Almere. Toen de opnames voor de films en de series waren afgerond stond het Flodderdorp leeg. Het Flodderdorp kreeg een nieuw leven door de brandweer, die het gebruikt om te oefenen met blussen.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving