Flevolands materialenpaspoort
leestijd:
± 0 min.
-
- Auteur:
Afhankelijk van de gebruikte materialen, belasting en het weer heeft een asfaltweg een levensduur van 15 tot 20 jaar. Na die periode moet vaak de bovenste laag (toplaag) worden vervangen. Of de lagen daaronder ook moeten worden vervangen, verschilt per situatie. Maar het feit dat een deel van de weg technisch is afgeschreven, wil niet zeggen dat de grondstoffen die zijn gebruikt ook zijn afgeschreven. In veel gevallen zijn deze grondstoffen nog prima geschikt voor een tweede leven.
Goede voorbeeld
De Provincie Flevoland streeft naar een circulaire infrastructuur, waarbij zo min mogelijk primaire grondstoffen worden gebruikt en grondstoffen zoveel mogelijk hoogwaardig kunnen worden hergebruikt. Bij de aanleg en onderhoud van onze wegen en vaarwegen kijken we daarom steeds meer naar mogelijkheden om materialen toe te passen die zoveel mogelijk recyclebaar zijn en dus als grondstof kunnen worden gebruikt voor nieuwe toepassingen.
Materialenpaspoort
Om inzicht te krijgen in hoe we deze materialen aan het einde van hun levensduur hoogwaardig kunnen hergebruiken, moet je als het ware de identiteit van het materiaal vastleggen. De afdeling Infra van de provincie gaat een pilot uitvoeren, waarbij ze onderzoeken of een materialenpaspoort, zoals bekend uit de bouwwereld, ook toepasbaar is om de identiteit van een nieuwe weg vast te leggen. In het paspoort worden de relevante eigenschappen vastgelegd en hoe de materialen in de toekomst hergebruikt kunnen worden. Daarnaast zal worden onderzocht op welke manier der gegevens moeten worden geregistreerd.
Doel is om te komen tot een instrument dat ons gaat helpen om onze doelstellingen te bereiken. Dat willen we doen door vooraf na te denken over de toepassing van de materialen die in de toekomst vrijkomen uit projecten.