Flevolandse verhalen borrelen op bij Lelystedelingen
leestijd:
± 0 min.
Wat maakt Flevoland bijzonder? Wat zou je aan de volgende generatie willen laten zien? Lelystedelingen kwamen op 27 maart bijeen om met elkaar en de provincie in gesprek te gaan over het unieke van Flevoland. Deelnemers deelden op de drukbezochte bijeenkomst mooie en inspirerende inzichten over de hedendaagse én toekomstige uniciteit van Flevoland.
De avond genoot veel belangstelling. Daarom doorliepen deelnemers verdeeld over vier groepen een carrousel. Sommige deelnemers kwamen samen met hun partner naar de avond. Of ze in dezelfde groep wilden? Sommigen wel, maar veel ook niet: “Dan kunnen we vanavond nog verder discussiëren over Flevoland!” Deze enthousiaste inborst was alom aanwezig op de avond: in de activiteiten deelden de inwoners van de Flevolandse hoofdstad veel nuttige inzichten. Deze verhalen en ervaringen zijn belangrijk omdat dit de provincie helpt bij het vormen van het toekomstige beleid. Hieronder volgt een inzicht in deze enerverende avond.
Het unieke Flevolandse landschap
We beginnen de avond bij een levensgrote kaart van Flevoland. Wat maakt Flevoland zo Flevolands? Als antwoord op deze vraag laten deelnemers op de kaart zien welke plekken voor hen typisch Flevolands zijn. De antwoorden beslaan het gehele spectrum van Flevoland. Van oude gebieden als Schokland tot de nieuwste aanwinst Marker Wadden. Natuurgebieden als de Oostvaarderplassen wisselen af met economisch kansrijke gebieden als het vliegveld van Lelystad. Van specifieke plekjes als “dat ene bankje bij Natuurpark Lelystad” tot de hele Flevolandse polders: “We wonen 5 meter onder zeeniveau: dat is uniek!”. Kortom, zoveel mensen, zoveel verhalen. Duidelijk is dat dat wat Flevoland uniek maakt volgens Flevolanders niet in slechts één alinea beschreven kan worden.
“De Houtribdijk van Enkhuizen naar Lelystad is mijn oprijlaan!”
Flevoland: voor en door mensen
Het carrousel draait door. We belanden bij het zogenaamde ‘eigenheidsspel’. De deelnemers zijn in de Foyer van het provinciehuis, een zaal met gedimd licht. Zachte verlichting en een goede sfeer in de zaal is belangrijk, want de deelnemers spreken hier over het unieke ‘gevoel’ dat Flevoland hen geeft. Deelnemers roemen de gastvrije provincie en haar inwoners. “Het is een provincie voor mensen en door mensen. Iedereen kan zijn plek vinden en maken.” Lelystedelingen stonden in het verleden ook opvallend tolerant over de komst van een asielzoekerscentrum, vertelt een mevrouw. Hoe dat komt? “Hier ben je allemaal niet van hier”. En daardoor is het een fijne, open samenleving. De deelnemers vertelden ook over het Flevolandse landschap. De ruimte en weidsheid rondom de bebouwing geeft een gevoel van vrijheid. “Binnen no-time ben je de stad uit en sta je fiets je door de rustige weilanden”. Het is duidelijk, deze deelnemers waarderen hun provincie. Flevoland is ondertussen volwassen geworden. En daar mogen de Flevolanders best wel wat meer trots op zijn.
Stevige discussies
Tijd voor de volgende ronde. Een blik in de Rietkerkzaal van het provinciehuis maakt duidelijk dat er stevig gediscussieerd wordt. In deze zaal nemen deelnemers stelling over de toekomst van Flevoland. De avond draait namelijk niet alleen om te beschrijven wat Flevoland nú uniek maakt. De provincie wil graag ook van haar inwoners weten hoe Flevoland zich zo kan ontwikkelen dat ook de toekomstige generaties kunnen ervaren van typisch Flevolands is. Volgen we bij nieuwe ontwikkelingen de oude ontwerpprincipes van Flevoland? “De basis van het Flevolandse landschap zijn de rechte lijnen. Dat is kenmerkend en moet je zo behouden. Flevoland moet herkenbaar blijven”, zegt een deelnemer. Of is in de toekomst meer ruimte voor spontaniteit? “Verandering is inherent aan Flevoland. En spontaniteit ook, kijk maar naar de Oostvaardersplassen!”, aldus een ander. “Flevoland is vernieuwend en een beetje creativiteit en spontaniteit past daar goed bij. Ook in het landschap”. Ook de rol van de provincie wordt tegen het licht gehouden: “De provincie moet initiatieven vanuit inwoners en ondernemers meer stimuleren”, aldus een deelnemer.
“Flevoland mag wel meer een geheel worden, als een pizza, in plaats van allemaal verschillende stukjes, als verschillende pizzapuntjes. Eén pizza, maar wel met meerdere smaakjes.”
Toekomst van Verhaal van Flevoland
Bij het laatste onderdeel van de avond komt de visionaire aard van de deelnemers bovendrijven. Gezamenlijk beelden zij met foto’s de toekomst van het Verhaal van Flevoland uit. In vergelijking met de andere spellen blijken inwoners hier verrassend eensgezinde visies op de toekomst te hebben. Veel bewoners hopen dat innovatie en vernieuwing meer aandacht krijgt. Dat er ruimte in het landschap komt voor schone lucht, duurzaamheid en natuur. En – we praten natuurlijk met Lelystedelingen – dat Lelystad het visitekaartje van Flevoland blijft.

Borrel
Na twee uur praten is het programma afgelopen. Maar niet dat de aanwezigen naar huis gaan: ze blijven borrelen en napraten over de avond en hetgeen dat Flevoland bij hen losmaakt. Ook dat hoort bij Flevoland: “Een open en sociale samenleving waarin je snel onder de mensen bent. Mensen hebben een groot sociaal netwerk hier.” Een geslaagde avond: zelfs de borrel geeft inzicht in het unieke van het Verhaal van Flevoland.
Vervolgbijeenkomsten
De komende weken praat de provincie nog met inwoners uit Almere, Noordoostpolder en Urk. Wat maakt Flevoland bijzonder en hoe kan de provincie dit in de toekomst meenemen in besluiten en beleid, is onderwerp van deze bijeenkomsten. Wil je meer informatie over het bijwonen van een bijeenkomst in jouw gemeente? Laat ons dit weten door te mailen naar OM-Omgevingsvisie@flevoland.nl, onder vermelding van jouw gemeente.
Bijeenkomst
In juni presenteert de Provincie Flevoland de resultaten van alle sessies in de gemeenten tijdens een bijeenkomst. Vanaf 3 april kun je ook online jouw verhaal van Flevoland met ons delen via www.flevoverhaal.nl.