Flevolandse zorgorganisaties in actie om voedselverspilling tegen te gaan

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:


Certificaten uitgereikt

Tijdens een inspiratiebijeenkomst, over tegengaan van voedselverspilling en de kansen van de eiwittransitie, werden certificaten uitgereikt aan de vijf zorglocaties. Dit gebeurde in aanwezigheid van wethouder Sjaak Kruis, gedeputeerden Jan-Nico Appelman en Gebke van Gaal. De  locaties ontvingen dit certificaat, om hen te bedanken voor hun koplopers rol en inzet voor het tegengaan van voedselverspilling in Flevoland.

Dubbele winst

Greendish heeft in kaart gebracht dat 30% minder verspilling leidt tot €6.400 besparing in kosten, ruim 4000 kilo minder CO2 uitstoot en ongeveer 6400 m3 waterbesparing. Naast een milieuwinst, levert heeft het tegengaan van voedselverspilling, ook financiële voordelen op.

Meten is weten

Snij-afval in de keuken, ongebruikte producten in de koelkast en de restjes op het bord. Iedereen kent het wel! Door dit een week lang te meten bij de vijf zorglocaties, is inzicht verkregen waar en hoeveel voedsel daadwerkelijk wordt verspild. Door deze bewustwording konden gerichte keuzes gemaakt worden. Denk hierbij aan een soep maken van de overgebleven keukenproducten, minder bestellen, of heel simpel iets minder rauwkost op de borden. Dit kan altijd nog bijgesneden worden als dat nodig is. Kortom eenvoudige oplossingen, met een gezonde impact.

Keteninitiatieven Flevoland

Provincie Flevoland stimuleert ondernemers om circulaire producten te maken of om grondstoffen te leveren voor de circulaire economie. Daarom ondersteunt zij beginnende circulaire ketens, waarbij door de samenwerking tussen grondstoffenleverancier, verwerker en een afnemer van het eindproduct een keten gevormd kan worden. Deze circulaire ketens krijgen hulp in de vorm van ketenmanagers.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving