FlevoVeldboon: goed voor de bodem en heerlijk op het bord

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


Zes Flevolandse telers zijn voor het tweede jaar op rij gestart met het zaaien van de zomerveldboon. Dit jaar gaan de boeren samen met maaltijdproducent De Kroes uit Almere producten ontwikkelen, zoals vegetarische hamburgers en een heerlijke Flevospread. De FlevoVeldboon is zo niet alleen goed voor onze bodem maar ook heerlijk op het bord.

FlevoVeldboon

In de lente, wanneer de grond droog is, kan gestart worden met het inzaaien van 14,8 hectare gangbare en 12,2 hectare biologische zomerveldbonen. De boontjes worden naar verwachting in juli geoogst. De Flevolandse boon wordt geteeld voor de menselijke consumptie, verrijkt de bodem, haalt stikstof uit de lucht en is goed voor de biodiversiteit. De FlevoVeldboon wordt volledig geproduceerd in Flevoland, waardoor de korte keten binnen Nederland wordt gestimuleerd en we minder afhankelijk worden van import voor eiwitrijke producten.

Onderzoek en samenwerking

Binnen de pilot wordt ook onderzocht welk ras het meest geschikt is voor humane consumptie, goed voor de bodem is en makkelijk is te verwerken. Deze rassenproef wordt gedaan bij familie Grijsen, in samenwerking met kennisinstelling LBI en Poldergraan. Naast de samenwerking in Flevoland wordt ook actief kennis gedeeld binnen en buiten Nederland, om zo de veelzijdigheid van de veldboon in kaart te brengen.

Echt Flevolands

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: Flevoveldboon Zes Flevolandse telers, bestaande uit: Henk Janknegt (Zeewolde), Herman Navis (Almere), familie Grijsen (Zeewolde), ERF bv (Lelystad), Natuurbedrijf Äkkerwaard (Zeewolde) en de Boerderij van de toekomst (Lelystad), doen samen met maaltijdproducent De Kroes (Almere) mee aan het kansrijke project. “De potentie van de Flevolandse veldbonen is groot. De producten die we samen ontwikkelen komen hopelijk direct in de schappen van de supermarkten, hierdoor bereik je een groot publiek. Oog voor duurzame volume afzet is hierbij ons streven.”, aldus Jelle Beeren, proces en projectmanager bij De Kroes.

Growing Green Proteins

De pilot FlevoVeldboon is een onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De teelt van veldbonen voor humane consumptie in Nederland, die wordt begeleid door Louis Bolk instituut, Horizon en StapinActie, past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import. Op Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Food Forum paviljoen. Growing Green Proteins is een van de proeftuinen van Landbouw Meerdere Smaken.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving