Geen zee te hoog voor Flevoland volgens inwoners Urk

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Wat maakt Flevoland bijzonder? Wat zou je aan de volgende generatie willen laten zien? 13 maart spraken Urkenaren met de Provincie Flevoland over de uniekheid van de provincie. Dit was de derde bijeenkomst in een reeks bijeenkomsten in Flevolandse gemeenten. Het doel is om een concreet beeld te vormen van wat Flevoland uniek maakt volgens haar inwoners. Dit leidde tot mooie verhalen over het unieke van het Flevolandse land én water.

Het unieke van Flevoland

De deelnemers waarderen het Flevolandse landschap. Sommige deelnemers spreken poëtisch over de herkenbare rechte lijnen in de polder (hoewel die op de fiets soms ook wat saai kunnen zijn). Ook het landschap rondom Urk heeft veel verhalen. Zo kent iedereen van Urk de Ommelebommelestien: de steen in het water waar ‘de baby’s van Urk vandaan komen’. Anderen noemden meer praktische zaken die Flevoland uniek maken. Zo sprak een deelneemster positief over de dijken van Flevoland, waardoor 99% van de provincie kan bestaan: “een ode aan de dijk!”.

Flevoland in beweging

Urk neemt een speciale positie in binnen de provincie. Is Urk typisch Flevolands? “Ik ben al drie keer verhuisd, zonder te verplaatsen”, vertelde een deelnemer cryptisch. Door nieuwe indelingen hoorde Urk achtereenvolgens bij de provincie Noord-Holland, Overijssel en nu bij Flevoland. “Bij Flevoland zitten we nu goed: we leven nu in een provincie die op het grondgebied van onze voorouders ligt. Vroeger hoorde alles bij Urk”, vertelde hij.

“Water is het blauwe goud voor ons”

Zulke veranderingen passen bij Flevoland. “Flevoland is altijd al in beweging geweest”, benadrukte een andere inwoner. “Een grafheuvel in Gelderland kan zomaar 3000 jaar blijven liggen, maar Flevoland is steeds anders. Van het stroomgebied van de Vecht en de inwoners van Swifterbant naar de Zuiderzee naar de inpoldering”. Is Flevoland nu eindelijk af? “Nee, Flevoland verandert gewoon door.” En daar zien Flevolanders altijd nieuwe kansen, aldus de inwoners van Urk: “Geen zee is te hoog voor ons.”Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: Gebiedssessie Urk

Vervolgbijeenkomst

De bijeenkomst ging over het unieke van het Flevolandse heden en verleden. Hoe de provincie die uniekheid in de toekomst kan meenemen in besluiten en beleid, is onderwerp van de tweede bijeenkomst. Op 3 april praten we verder met geïnteresseerde bewoners van de gemeente Urk over de toekomst van hun provincie.

Wil je bij de bijeenkomst aanwezig zijn, mail dan naar OM-Omgevingsvisie@flevoland.nl onder vermelding van ‘bijeenkomst Urk’. De bijeenkomst is op 3 april, van 19.30 – 22.00 uur in het gemeentehuis op Urk. Wil je meer informatie over een bijeenkomst in een andere gemeente ontvangen? Laat ons dit weten.

Manifestatie

Eind april presenteert de Provincie Flevoland de resultaten van alle sessies in de gemeenten tijdens een manifestatie. Vanaf 2 april kan je ook online jouw verhaal van Flevoland met ons delen. Hierover volgt snel meer informatie.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving