Gezonde leefstijl voor leerlingen; nog een wereld te winnen

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:
  • Auteur:


Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: iPH Op donderdag 4 februari 2021 van 15.30 tot 16.45 uur organiseert Alles is Gezondheid in samenwerking met iPH en de Beweging Veerkracht en Onderwijs een webinar over het belang van een gezonde leefstijl voor kinderen. Jong geleerd is immers oud gedaan. Dit webinar zoomt in op hoe basisscholen in de praktijk kunnen werken aan gezondheidsbevordering.

Dit webinar is met name interessant voor professionals in onderwijs, kinderopvang, jeugdgezondheid, lokale overheden en de wereld van sport, bewegen en groen.

Gezonde schoollunches, lessen over voeding, schoolfruit, gezonde traktaties, meer bewegen, actief buitenspelen: steeds meer (basis)scholen zien het belang in van een gezonde leefstijl van hun leerlingen en willen samen met kinderen en ouders iets doen aan gezondheidsbevordering.

Aan de schoolpoort zien we deze trend duidelijk terug in het groeiend aantal verklaringen, certificaten en vignetten waarin scholen duidelijk maken dat ze gezondheid belangrijk vinden en op allerlei manieren aandacht besteden aan voeding, beweging en leefstijl.

De Gezonde Basisschool van de Toekomst gaat nog een stap verder en vertaalt de aanpak in aanpassingen in roosters, lesstof en afspraken met kinderopvang en gemeenten. En wat blijkt? Gezonde leerlingen zitten -letterlijk en figuurlijk- lekkerder in hun vel en presteren beter (Universiteit Maastricht).

Toch is de weg naar gezonde en vitale leerlingen niet zonder obstakels: de snackbar zit om de hoek, de tablet lonkt, ongezond gedrag is hardnekkig, ouders werken niet altijd mee, leraren ontbreekt het aan tijd, financiering is lastig en sommige gezinnen hebben andere zaken aan hun hoofd (armoede, ziekte, scheiding, etc.).

Bron: Institute for Positive Health

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving