Het voedseljaar 2020: veerkracht als opdracht

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Flevo Campus brengt een jaaroverzicht uit in de vorm van een essaybundel. Wat bracht voedseljaar 2020? Covid, Brexit, Black Lives Matter… De impact van deze gebeurtenissen op het voedselsysteem is enorm geweest. Daarover – en over nog zeven andere onderwerpen – gaan de essays in ‘Veerkracht als opdracht’.

Veerkracht als opdracht

Het was al geen eenvoudige opgave om voedsel gezonder en duurzamer te maken, maar het jaar 2020 deed er nog een flinke schep bovenop. Het was het jaar van de Covid-19-pandemie, de Brexit en Black Lives Matter, het jaar waarin duidelijker werd dan ooit dat zich terugtrekkend wereldleider Amerika tot op het bot verdeeld is en waarin Nederlandse boeren eens te meer te hoop liepen tegen stikstofmaatregelen. Als er iets is wat 2020 ons leert, is het dat we veerkracht moeten tonen. Hoe we ons voedselsysteem inrichten is niet in beton gegoten; het kan allerlei vormen aannemen. Is de Brexit behalve een drama in vierendertig delen ook een kans? Wat kunnen we leren van Support Your Locals? Wat gebeurt er als we ‘de’ consument serieus nemen? En wat kan het stedelijk voedselsysteem van de toekomst leren van traditionele landbouwtechnieken?

In Veerkracht als opdracht staan bijdragen van:
Herman Lelieveldt, Stephen Satterfield, Kelly Streekstra, Sebastiaan Aalst, Marian Stuiver, Charles C. Mann, Sigrid Wertheim-Heck, Anke Brons, Lenno Munnikes, Hester Dibbits, Joris Lohman, Frank Verhoeven en Emily Whyman.

Bron: Flevo Campus

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving