Inwoners Dronten spreken over toekomst Verhaal van Flevoland

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:


Hoe nemen we het bijzondere van Flevoland mee naar de toekomst? Na een succesvolle eerste bijeenkomst over het unieke van Flevoland, spraken inwoners van Dronten op 23 maart opnieuw met de provincie Flevoland, nu over de toekomst van de provincie. Het doel is om duidelijk te krijgen hoe Flevoland óók in de toekomst uniek kan blijven volgens haar inwoners. Hoe ziet Het Verhaal van Flevoland er over tien of twintig jaar uit?

Creëren van nieuw land

Gedurende de bijeenkomst stond de toekomst van het Flevolandse landschap en erfgoed centraal. In cultureel centrum De Meerpaal in Dronten spraken enkele inwoners enthousiast over hun idealen voor de toekomst. De avond over de toekomst begon in het heden, met de vraag “Waar werkt Flevoland nu al aan de toekomst?”. De Marker Wadden was een veelgenoemd antwoord en bleek een typisch Flevolandse ontwikkeling, door het creëren van nieuw land. Het maken van dit nieuwe stukje Flevoland leidde tot hernieuwd ‘inpolderingsenthousiasme’ in de groep. Iemand opperde zelfs om het gehele Markermeer alsnog droog te leggen: “dan hebben we meer plek voor landbouw en recreatie.”

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: gebiedsavond Dronten

Flevolandse idealen

Voor de toekomst van Flevoland hebben deelnemers niet altijd dezelfde idealen voor ogen. Dat leidde tot dynamische discussies. Een mogelijke gondelverbinding tussen Biddinghuizen en Nunspeet werd door de één geprezen als prachtige verbinding voor toeristen tussen het oude en het nieuwe land. En als een mooie kans voor ondernemers in de regio. Een ander hechtte meer waarde aan de rust die het Flevolandse landschap nu biedt. En een gondel voor toeristen past daar niet bij, aldus de deelneemster. Het voorbeeld illustreerde treffend het spanningsveld tussen ontwikkelen en behouden: “Verdere ontwikkelingen van Flevoland zijn nodig, maar dan wel binnen het karakter van Flevoland.”

“We moeten bouwen waar ruimte is.”

Moet de provincie dan juist meer regels opstellen om Flevoland verder te brengen, of juist minder regels en meer inspireren? Een lastige keuze, bleek toen de helft voor meer regels stemde en de andere helft voor meer inspiratie. “Als je een goed inspirerend verhaal over erfgoed vertelt, heb je minder regels nodig om het te beschermen. Je kan regels geven over wat niet mag, of inspireren over wat wél mag”, pleitte iemand. “Aan de andere kant hebben regels en orde Nederland gemaakt zoals het is”, vond een andere deelnemer.

Vervolgbijeenkomsten

De komende weken praat de provincie met inwoners uit de andere Flevolandse gemeenten. Hoe de provincie de uniekheid van Flevoland in de toekomst kan meenemen in besluiten en beleid, is onderwerp van deze bijeenkomsten. Wil je meer informatie over het bijwonen van een bijeenkomst in jouw gemeente? Laat ons dit weten door te mailen naar OM-Omgevingsvisie@flevoland.nl, onder vermelding van jouw gemeente.

Manifestatie

Eind april presenteert de Provincie Flevoland de resultaten van alle sessies in de gemeenten tijdens een manifestatie. Vanaf 2 april kun je ook online jouw verhaal van Flevoland met ons delen. Hierover volgt snel meer informatie.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving