Kamerlid Erik Ziengs (VVD) bezoekt circulair Flevoland

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Erik Ziengs, lid van de Tweede Kamer voor de VVD, heeft op 8 juni een bezoek gebracht aan Flevoland. Het bezoek stond in het teken van de Circulaire Economie. De start was bij het bedrijf Van Peperzeel in Lelystad. Na een kort welkom van gedeputeerde Jan-Nico Appelman, een presentatie van Marieke van der Werf (provincie) en Henk Meijer (gemeente Almere) ging het gesprek van start. Van Peperzeel is onder meer het nationale sorteercentrum van alle lege en afgedankte batterijen in Nederland en inzamelaar van oude accu’s van bijvoorbeeld elektrische auto’s en -fietsen. In de toekomst worden steeds meer batterijen en accu’s op de markt die na gebruik gerecycled moeten worden. De vraag die volgens Van Peperzeel veel meer gesteld moet worden is: “Wat produceren we vandaag en wat doen we er over 10 jaar mee?”.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: IMG_0257

Kennis en geld

De beweging van afval naar grondstof vraagt om meer kennis én grote investeringen. Een combinatie van publieke en private financiering zou hierbij kunnen helpen. Vanuit het bedrijfsleven wordt geconstateerd dat bijvoorbeeld Europese gelden niet eenvoudig in te zetten zijn. Ook wordt er nog geworsteld met het openbaar maken en delen van opgedane kennis en de concurrentie met andere Europese spelers. Ook de ruimte voor innovatie en het vergunningstelsel wordt niet als goed passend ervaren. De balans tussen ruimte voor experiment en innovatie aan de ene kant en de vastgelegde vergunning aan de andere kant is uitdagend. Een goed gesprek tussen overheid en bedrijfsleven en het bedrijf en haar omgeving is hierbij van groot belang.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: IMG_0259

Waterschap

Na een kleine rondleiding in de hal vertrok het gezelschap met de bus voor een bezoek aan het Waterschap Zuiderzeeland. Heemraad Lida Schelwald heette iedereen hartelijk welkom. Het waterschap is volop bezig met initiatieven op het gebied van duurzame energie en circulaire economie. Zo is er een aantal stromen als cellulose, bermmaaisel en struviet die kansen bieden voor productie van nieuwe circulaire producten. Ook hier werd opgemerkt dat de labeling ‘afval’ aan een stroom de kansen tot het verwerken naar een nieuw product belemmert. Er lopen verschillende onderzoeken naar de afvalstatus van stromen. De grootste uitdaging die wordt gezien is de snelheid van onderzoek, vervoer en inkoop van producten met een afvalstatus. Er liggen veel kansen, maar er zijn nog vele hobbels te nemen. Ook dat ervaren medewerkers van de Wageningen Universiteit/ ACRRES. Zij onderzoeken uitgangsmaterialen en kijken hoe het echt is met praktijkgericht onderzoek. Nederland heeft een kenniseconomie, de wens is om voor op de golf te zijn. Er liggen volop kansen in Flevoland door met elkaar te werken aan de ontwikkeling van kennis en de praktische toepassing van die kennis.Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: Ziengs 2

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving