Kennisdag Bodem & Water wederom een succes
leestijd:
± 0 min.
-
- Auteur:
Op maandag 4 februari 2019 vond de tweede ‘editie’ van de Kennisdag Bodem & Water plaats in de Meerpaal in Dronten. “Na het succes van vorig jaar en de wens voor herhaling, besloten we deze informatieve dag nog een tweede keer te organiseren”, licht Albert Jan Olijve, medeorganisator van de Kennisdag, toe. Dat er animo voor was, bleek al gauw: meer dan 200 agrariërs meldden zich van te voren aan. De dag stond in het teken van duurzaam bodem- en waterbeheer en hoe je als agrariër het beste met de klimaatverandering in Flevoland om kunt gaan. Verpakt in workshops als ‘creatief met ijzer’, ‘droogte en structuur, wat leert 2018’ en ‘bodemverdichting, terug naar de basis’ werden praktische voorbeelden besproken en nuttige adviezen gedeeld. Sanne van Ommen, eveneens medeorganisator: “Deze formule, waarbij de aanwezigen hun eigen programma samenstellen door de workshops naar keuze te bezoeken, slaat aan.”

Peter Kuipers Munneke: “Opwarming van de aarde heeft gevolgen voor mijn wereld, maar ook voor die van jullie als agrariër” (Foto: Studio Wierd)
Opwarming
Wim Dijkman, programmaleider Actieplan Bodem & Water, trapte de middag af met een welkomstwoord en introduceerde Leen Verbeek, commissaris van de Koning, bij de agrariërs. “Je kunt vandaag de dag geen agrariër zijn als je niet goed bent opgeleid”, zei laatstgenoemde tijdens zijn speech. Vervolgens kwam ook NOS-weerman Peter Kuipers Munneke aan het woord; hij nam de aanwezigen mee in ‘zijn wereld’ van gletsjers, zee-ijs en het Noordpoolgebied en legde een link tussen deze wereld en die van de agrariër: “Opwarming van de aarde heeft gevolgen voor mijn wereld, maar ook voor die van jullie als agrariër”, zei hij. Hij gaf een helder beeld van de veranderingen die Flevoland de komende 100 jaar te wachten staat, zoals meer extreme weersituaties en een toename van neerslag. Arnold Michielsen van LTO Noord sloot de introductie af: “De grootste kracht van de Kennisdag, is de betrokkenheid van de vele verschillende experts en organisaties.”
“De grote opkomst bij bijeenkomsten als de Kennisdag, laat zien dat er behoefte is aan het bundelen en delen van kennis.”
– Arnold Michielsen
Een middag vol interessante kennis
Het delen van actuele kennis en ervaringen stond tijdens de Kennisdag centraal. Net als vorig jaar, werd de dag georganiseerd in De Meerpaal te Dronten. Deze centraal gelegen plek bood genoeg ruimte voor de 13 workshops en een heus ‘Inspiratieplein’ waar verschillende Flevolandse initiatieven werden gepresenteerd. “Alle aanwezigen konden bij binnenkomst drie workshops uitkiezen. Zo boden we hen gerichte kennis en was de dag voor iedereen interessant”, aldus Albert Jan Olijve.

Zo’n 250 aanwezigen bezochten de Kennisdag Bodem & Water in de Meerpaal te Dronten. Naast de workshops was ook het Inspiratieplein voor nieuwe initiatieven erg in trek. (foto: Studio Wierd)
Interactie en kritische vragen
De aanwezige agrariërs hadden zich goed in de workshops verdiept; er werden bij verschillende workshops kritische vragen gesteld. Zo werd bij de workshop ‘droogte en structuur’, gegeven door Derk van Balen en Gert-Jan van Dongen, duidelijk dat de betrokkenheid van het waterschap Zuiderzeeland essentieel is. “Agrariërs moeten zelf de ontwatering op hun percelen goed in orde hebben en het waterschap kan hierin meedenken”, concludeerde Derk van Balen.
“Een droge zomer doet meer voor bodemstructuur dan een Elfsteden-winter. De droogte in de zomer en het najaar van 2018 heeft ontzettend veel goed gedaan voor de agrariër.”
– Derk van Balen
Paardenbloemen
Er ontstonden scherpe discussies over bouwplannen, materiaalgebruik en bodemverdichting. Ook de melkveehouderij was vertegenwoordigd. “Waar in het verleden niemand blij was met wilde planten in de wei, zoals paardenbloemen, werd er nu een andere invalshoek besproken,” aldus Mts. Middelaar tijdens de workshop Weidekruiden en de toepasbaarheid ervan. Mts. Middelaar: “We zijn de Paardenbloem steeds meer gaan waarderen. Hij is bovendien erg smaakvol.” Het Schoon Watercafé en Bandencafé waren iets intiemer qua setting waardoor er meer individuele gesprekken mogelijk waren en er adviezen op maat werden gegeven. Sanne: “We blikken terug op een mooie inspirerende dag!”