Kuinderbos; klein Zweden van de polder

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:
  • Auteur:


Het Kuinderbos is aangeplant tussen 1947 en 1953 en met 1200 hectaren een bos van formaat. De kalkrijkdom van de bonte bodem maakt een grote en uitgebreide biodiversiteit mogelijk. Inmiddels zijn meer dan 2100 soorten waargenomen! Ook recreatief is het Kuinderbos aantrekkelijk. Jaarlijks brengen meer dan 225.000 mensen een bezoek aan dit gebied om te wandelen, fietsen, paardrijden, te kamperen of gewoon lekker te genieten van het bos. Klein Zweden van de polder.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: KuinderbosMoeder natuur heeft met de stormen van 1990 en 2007 een grote correctie uitgevoerd. Duizenden bomen waaiden om, er kwamen veel open plekken in het bos waar veel kiemplantjes van bomen opdoken. In één klap werd het bos volwassen, want in een gezond bos zijn niet alle bomen even oud. De boswachter streeft naar Pro-silva bosbeheer dat wil zeggen natuurvolgend beheer. En door mozaiëkbeheer van de graslanden, waarbij veel diversiteit wordt nagestreefd door extensieve begrazing met koeien, paarden en schapen. Hiervan profiteren veel insecten als vlinders en libellen. Bij mozaïekbeheer worden percelen niet in hun geheel worden gemaaid maar in fasen, zodat er ook in mei en juni nog grote stukken zijn met lang gras dat bescherming biedt aan kuikens.

De kalkrijkdom vertaalt zich ook in varens: van de 37 bekende soorten in ons land zijn er nu 32 in het Kuinderbos gevonden!

De vele wandelroutes en kilometers fietspad maken maximaal genieten mogelijk voor u als recreant. Voor meer info kijk op www.staatsbosbeheer.nl/kuinderbos

Foto’s: Dick Vos

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving