Leerlingen Veggie Happy Empanada winnen Schoolkantine Challenge Flevoland

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Gezonde en lekkere kantinesnack

“Creëer jouw ideale gezonde kantinesnack”. Met deze uitdaging gingen 50 groepjes leerlingen en studenten uit het voortgezet- en beroepsonderwijs in Flevoland aan de slag om een gezonde en lekkere kantinesnack te bedenken voor hun school. De snack moest voldoen aan de 5 G’s: Genieten, Goedkoop, Gezond, Gemak en Geweten. Anders gezegd, de snack is lekker, betaalbaar, voldoet aan de Schijf van Vijf, is makkelijk te bereiden in een kantinesetting en is duurzaam. Daarnaast werd leerlingen gevraagd om een campagne op te zetten om de snack onder medeleerlingen te promoten. Alle ingestuurde ideeën zijn op deze kenmerken getoetst door de jury.

Beste inzendingen

Alle inzendingen zijn door een professionele jury beoordeeld. De 3 beste groepjes zijn uitgenodigd voor de finale om hun lekkere en gezonde kantinesnack te laten toetsen. De drie beste ideeën waren ‘Wrap gevuld met biologische krokante kip en groenten’ van Aeres VMBO Almere, ‘de Veggie Happy Empanada’ van het PrO Almere en ‘de Wrapple’ van Porteum Lelystad. Zij kwamen met hun product naar Aeres Hogeschool Almere, waar ze tijdens een interactieve finale onder begeleiding van een aantal experts nog een verbeterslag hebben gemaakt op hun snacks. De jury koos voor ‘Veggie Happy Empanada’, omdat het een originele lekkere én gezonde snack is die makkelijk uit de hand te eten en veel groenten bevat. De jury bestond uit Lucy van de Vijver (Gezonde School-adviseur), Jolanda Buitenhuis (Kantinebeheerster), Karin Luke (van BlueBluecooking), Stijn Steenmeijer (Horeca-expert), Tom Kooiman (Stad&Natuur) en Marleen Warnaar (Jong Leren Eten).

De winnaars Hajar, Luna, Betiel, Barbara, Asma, en Thara, Pranish van Pro Almere krijgen vanuit Jong Leren Eten Flevoland een cheque aangeboden, waarin ze samen met een kok hun winnende kantinesnack gaan bereiden voor de hele school.

Schoolkantine Challenge Flevoland

De challenge is mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten in samenwerking met Het Voedingscentrum. In Dutch Food Week 2022 is de challenge in provincie Flevoland en Noord-Brabant gelanceerd met als doel een gezonde, aantrekkelijke en duurzame schoolkantine met een betaalbaar aanbod.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving