Locatietheater erfgoedpop-up op Knardijk
leestijd:
± 0 min.
Op 5 en 6 april herstelt locatietheater Prins te Paard de oude busverbinding over de Knardijk in ere. ‘Radio Knardijk’ neemt de bezoeker mee, dwars door de geschiedenis van dit bijzondere stukje Flevoland.
Tijdens de tocht over de Knardijk gidst De Barneman ons. Barneman is de gevreesde watergeest van Harderwijk, die in vervlogen tijden de schippers van de Zuiderzee de stuipen op het lijf joeg. De bekende Radiomaker Peter van Bruggen (o.a. Weeshuis van de Hits) geeft stem aan deze ruige geest uit het verleden.

Werkeiland
In de vijftiger jaren van de vorige eeuw was Lelystad-Haven een eiland dat met de smalle Knardijk verbonden was met Harderwijk. Het was een druk bereden route. In 1956 werden er maar liefst 130.000 auto’s geteld. Dat was vooral verkeer van dagjesmensen, die uit nieuwsgierigheid een kijkje kwamen nemen op het geïsoleerde werkeiland. Je kon zelfs dagtochten boeken om met een touringcar een dagje ‘middle of nowhere’ te beleven.
Verhaal van Flevoland
De Knardijk heeft als waterkerende dijk van Oostelijk Flevoland bijgedragen aan het grotere plan van ir. Lely. Dit gehele jaar wordt met de viering 100 jaar Zuiderzeewet hier aandacht aan besteed. Dik 60 jaar later heeft de dijk nu een andere functie. De 6,5 meter brede klinkerweg waarover al dat verkeer zijn weg vond naar Lelystad heeft plaatsgemaakt voor onder andere een betonnen fietspad. De Knardijk wordt als een van de participatie projecten meegenomen in ‘Het Verhaal van Flevoland’ waarbij gekeken wordt of de dijk een maatschappelijke functie kan krijgen.
Erfgoedpop-up’s
Erfgoedpop-up’s zijn onderdeel van de uitwerking van de opgave ‘het Verhaal van Flevoland’, één van de zeven opgaven uit de Omgevingsvisie FlevolandStraks. In de opgave ‘Het verhaal van Flevoland’ staat de eigenheid van de provincie centraal. Wat kenmerkt ons, wat is typisch Flevolands, wat bindt ons als Flevolanders? Het organiseren van de erfgoedpop-up’s is een middel om hierop antwoord op te krijgen. De resultaten zullen worden benut om de koers van het beleid voor erfgoed, dat wil zeggen archeologie, cultuurhistorie, landschap immaterieel erfgoed en identiteit, voor de komende periode te bepalen.
Heeft u interesse in de voorstelling van Prins te paard en wilt u deze bijwonen? Reserveer hier een plek.