Logistiek biedt grote kansen voor Lelystad
leestijd:
± 0 min.
Lelystad ontwikkelt zich in hoog tempo tot een economisch knooppunt. De provincie wil deze kwaliteit verder ontwikkelen. Op zo’n manier dat deze magneet de economie van heel Flevoland, de omliggende stedelijke regio’s zoals Amsterdam en Zwolle en daarmee de nationale economie versterkt. Die kwaliteit heeft Lelystad in huis. Dit kan door slim in te haken op economische ontwikkelingen en behoeftes.
Inditex
Een dergelijke ontwikkeling is het groeiende tekort aan grond en personeel voor distributiecentra van internationale bedrijven in Noord-Brabant en Limburg, vanuit waar ze Europa bevoorraden. Hierdoor kijken ze in toenemende mate naar het midden en noorden van Nederland om hun distributiecentrum te vestigen. Inditex, het moederbedrijf van Zara, heeft een afweging gemaakt tussen verschillende locaties, waaronder Venlo en Lelystad, en heeft uiteindelijk gekozen voor Lelystad als vestigingslocatie voor een distributiecentrum van maar liefst 35 ha (oftewel zeventig voetbalvelden!).
Logistieke kansen
Wij spraken over deze ontwikkeling met Richard Elich, business development manager bij de vastgoedontwikkelaar David Hart Group (DHG). Hij was de afgelopen jaren werkzaam als managing director van Venlo Trade Port Noord en commercial director van Greenport Venlo. Richard ziet grote kansen voor de logistiek op het A6 district van Lelystad Airport Businesspark (LAB). Lelystad heeft namelijk veel te bieden: er is voldoende personeel, de grondprijs is laag, er zijn grote kavels beschikbaar, het is dicht gelegen bij Amsterdam en Schiphol, en de infrastructurele verbindingen zijn goed. Volgens Richard zal de interesse van internationale bedrijven voor Flevoland en Lelystad aanhouden: e-commerce blijft namelijk groeien en winkels houden steeds minder voorraad. Beide ontwikkelingen leiden ertoe dat er meer ruimte nodig is om producten op te slaan.
Regierol
Richard geeft wel aan dat om dit tot een succes te maken, een duidelijke regierol van de provincie vereist is. De provincie dient in overleg met de gemeenten en bedrijventerreinen duidelijk te bepalen waar logistiek gewenst is. Ook is het van belang goed in te spelen op de vraag van de arbeidsmarkt en hier samen met onderwijsinstellingen, bedrijven en gemeenten toekomstgericht naar te kijken. Tot slot spraken wij over de toekomstbestendigheid van de logistiek, met de opkomst van robotisering en 3D-printing. Richard verwacht op korte termijn geen grote veranderingen omdat de investeringen enorm zijn en de techniek nog in de kinderschoenen staat, maar ook hij kan niet in de toekomst kijken.