Margriet Papma wil de burger naar binnen halen

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:
  • Auteur:


Op een najaarsdag in oktober van het vorige jaar kijkt Statenlid Margriet Papma (D66) de tafel rond. Om zich heen ontmoet ze de blik van een brede groep bezoekers, die zijn aangeschoven voor de allereerste Flevotop op het provinciehuis. Iedereen krijgt de ruimte om het woord te voeren. “Ruimte voor initiatief. Dat kan ons veel brengen.”

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: Margriet PapmaRuim een halfjaar later haalt Papma herinneringen op in een gezellig ingericht lokaal van het provinciehuis, dat ook wel ´de huiskamer´ wordt genoemd. “Alle gasten aan mijn tafel hadden prachtige ideeën,” blikt ze terug. “Voorstellen die op het eerste gezicht misschien helemaal niet met elkaar samenhingen, maar uiteindelijk toch verrassend goed bij elkaar bleken te passen. Heel leerzaam. Als je er niet bij bent geweest, heb je eigenlijk best iets gemist. Zoiets was nog niet eerder vertoond.”

Minder regels

De Flevotop werd georganiseerd door Provinciale Staten zelf. Het was een onderdeel van de beweging om dichterbij de burger te komen te staan. Niet vanuit regels en gezag, maar waar mogelijk op basis van een gelijkwaardig gesprek. Daarmee ontstaat ook ´Ruimte voor Initiatief´, één van de zeven perspectieven uit de Omgevingsvisie. Waar de ondernemende burger eerder vaak nee, tenzij´ te horen kreeg, geeft de provincie tegenwoordig juist ´ja, mits´ als antwoord. Papma ziet veel belofte in deze nieuwe benadering. “Het principe komt ons democratisch proces echt ten goede,” zegt ze overtuigd. “Mijn partij D66 zegt eigenlijk al veel langer dat we minder regels moeten hebben. Nou, dat wil iedereen wel, maar maak het dan maar eens concreet. Dat is wat we nu met de nieuwe Omgevingsvisie doen.”

Innovatieve werkvormen

Het principe ´van buiten naar binnen´ biedt een kompas bij deze koers. “Als je van buiten naar binnen werkt, halen we heel veel waardevolle inzichten in huis. Dat vraagt wel om een omslag. Als je die omslag eenmaal hebt gemaakt, ga je tijdens de besprekingen in de Staten ook andere eisen stellen. Je hebt een nieuw referentiekader. Een volgende wettelijke verandering overvalt je dus niet meer, omdat je onderdeel bent geworden van een nieuwe manier van werken. Je verbaast je niet meer over een atelier of een kleurrijk aangeklede kamer. Nee, je vraagt er misschien zelfs om. Je zoekt naar innovatieve werkvormen.”

Open huis

De praktische voorbeelden komen haast vanzelf bij de enthousiaste Papma. “Kijk nu eens hoe we hier bij elkaar zitten in deze huiskamer. Deze omgeving heeft al invloed op het gesprek dat we voeren. Buiten is genoeg parkeerruimte en we hebben hier een grote hal. Daar zou je allerlei activiteiten kunnen organiseren. Zo wordt dit provinciehuis echt een soort open huis waar verschillende groepen samenkomen. Als we buiten meer naar binnen halen, dan zullen we wel echt moeten investeren in tijd en geld,.. Het levert zo veel op. En niet af en toe, maar in heel onze werkwijze. Dan krijg je een veel krachtiger, rijker en consequenter proces. Bovendien voorkomen we op die manier dat we in oude patronen vervallen.”

Koffertje

De Omgevingsvisie opent dus nieuwe mogelijkheden. In een afgesloten koffertje bewaart Margriet Papma overigens nog altijd een stevig stapeltje papieren. “Het oude Omgevingsplan,” glimlacht ze. “Ik heb het nog steeds, ik kan het je zo laten zien. Daar staat helemaal niets in over Flevoland, over hoe veel mensen er wonen en wat voor mensen dat zijn. Gelukkig heb ik daarin een bijzondere verandering mogen meemaken. Een overgang, waar we volgens mij allemaal wel in meegegaan zijn. Heel mooi om te ervaren.”

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving