Meten is Weten

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:
  • Auteur:


Staatjes en staafjes flitsen over het scherm, met tekst en uitleg. In onvervalst abacadabra wel te verstaan. Over LISA, EIA en de R-factoren. Gelukkig begrijpen de gasten van de kennisbijeenkomst die termen wel. Via deze codetaal delen zij heldere informatie.

Aan de ronde werktafels in overheidsgebouwen worden regelmatig slimme zetten gedaan. Niet in achterkamertjes, maar gewoon binnen het speelveld van de samenleving. “Wij spelen eigenlijk een soort Kolonisten van Catan,” lacht een overheidsmedewerker deze ochtend. Tijdens het symposium ‘Meten is Weten’ staat hij tegenover een zaal met ruim vijftig belangstellende bezoekers. Zij zijn bij elkaar gekomen om elkaar te verrijken met nieuwe kennis en ervaring rond de circulaire economie. Ze houden hun kaarten niet tegen de borst. Deze kolonisten zijn namelijk polderende pioniers. Geen tegenstanders dus, maar teamspelers.

Speldenknopje

Samen hebben ze wel degelijk een wereld te winnen. “We moeten niet afwachten, maar handelen,” aldus John Nederstigt. Hij vertegenwoordigt het Platform Circulair Flevoland als boegbeeld. Anders raken we elkaar kwijt en bereiken we elkaar niet meer. Als je over het klimaatakkoord van Parijs spreekt, hoor je mensen soms beweren dat wij maar een speldenknopje zijn op de wereldkaart. Ik wil u dan één ding zeggen: dat zijn wij niet. In economisch opzicht staan wij hoog op de ranglijstjes. Wij kunnen wel degelijk een verschil maken.”

Verbanden

Daarom wordt het spel berekenend gespeeld. De teamspelers uit verschillende overheidsorganisaties willen dolgraag meer van elkaar weten. Onderzoeksinstellingen als het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelen voortdurend een brede variatie aan statistieken, die vervolgens dan weer op te vragen zijn via databases als LISA. “Wij brengen de verschillende gegevensstromen ook met elkaar in verband,” legt een medewerker van het Planbureau voor de Leefomgeving uit. “Voor beleidsmedewerkers en voor bestuurders. In sociologisch opzicht bijvoorbeeld. We hebben een project in beeld waarbij verlaten bootjes uit de grachten worden weggehaald en opgeknapt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dan gaat het dus niet meer alleen over economie.”

Ander model

De deelnemers delen haar ruime blik. Ze denken nu eenmaal breder dan hokjes en vakjes. “We spreken hier over transities en veranderingen, maar misschien vraagt een circulaire economie wel om een totaal ander model,” merkt iemand op. “Misschien moeten we wel op een heel andere manier naar onze economie leren kijken. “We moeten in ieder geval veel verder kijken dan cijfers alleen. Meten is leuk, maar we moeten ook een goed verhaal kunnen vertellen. Onze bestuurders moeten op basis van de gegevens een goede boodschap kunnen overbrengen.”

Vraag

Alle gasten houden hun ogen en oren deze morgen dan ook heel bewust open. Zelfs als hun maag tegen lunchtijd begint te rommelen. “Ik heb nog wel een vraag,” zegt een jonge vrouw schuchter. “Ik houd me pas sinds twee weken echt met dit onderwerp bezig, maar ik heb wel behoefte aan bepaalde specifieke gegevens die ik bij mijn gemeente nog niet heb kunnen vinden.” Boegbeeld Nederstigt grijnst. “Weet je, die informatie is er gewoon. Ik weet in ieder geval één gemeente te noemen die je verder zou kunnen helpen. Daar ben ik namelijk wethouder geweest.”

Poker

Zo spelen de deelnemers elkaar steeds de juiste troeven toe. Ze zullen alle visitekaartjes de komende tijd stevig achter de hand houden. Want met een aarde van waarde poker je niet zomaar.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving