Nadenken over het Flevoland van de toekomst

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt in vier regio’s ontwerpend onderzoek gedaan naar de grote opgaven die in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) aan bod komen. Flevoland is één van de vier regio’s.

Regio van de toekomst

In Nagele werd op 1 november door de provincie Flevoland, het Rijksvastgoedbedrijf, de Metropoolregio Amsterdam en Flevolandse agrariërs nagedacht over deze ‘regio van de toekomst’. Het doel van het ontwerpend onderzoek was om te verkennen hoe de menukaart van Landbouw: Meerdere Smaken eruit kan zien.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: NOVI1nov

Aanpassingsvermogen

Flevoland is van oorsprong een landbouwprovincie. Ontwikkelingen in deze sector vragen een groot aanpassingsvermogen. In de Omgevingsvisie stelt de provincie als doel dat Flevoland in 2030 en verder bekend staat om haar ‘meerdere smaken’ in de agrosector, die door haar aanpassingsvermogen vernieuwingen en innovaties voortvarend en snel in praktijk brengt. Want dé Flevolandse landbouw bestaat niet: grootschalig, biologisch, duurzaam, ketenverkorting of juist -verlenging: het is er allemaal, naast elkaar.

Polderidentiteit

Het ontwerpend onderzoeksgebied is de hele provincie en richt zich op economisch georiënteerde en maatschappelijk gewenste ontwikkelingsrichtingen voor landbouw in de hele provincie. Hoe en waar liggen kansen voor verbinding aan andere omgevingsopgaven zoals bodemdaling en klimaatverandering, verstedelijking en mobiliteit, energietransitie, circulaire economie? En hoe dragen deze smaken bij aan de polderidentiteit, ‘het Verhaal van Flevoland’ zoals de Omgevingsvisie dat benoemt? Hoe en waar kunnen kansen voor samenwerking verzilverd worden of desinvesteringen voorkomen?

Lees hier een uitgebreid verslag.

 

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving