Natuurgebieden in Flevoland

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:


Op avontuur in de natuur (bron: Ook Flevoland – www.ookflevoland.nl)

De natuur van Flevoland is grotendeels door mensenhanden aangelegd. Het zal je verbazen hoe goed dat is gelukt. In het oudste en grootste bos van de polder, het Kuinderbos, vind je op de bodem nog steeds schelpen uit de vroegere Zuiderzee. En in het Horsterwold in Zeewolde sta je in het grootste loofbos van West-Europa. Ontdek hieronder meer over de natuurgebieden in Flevoland.

Nationaal Park Nieuw Land

De Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer zijn gemaakt door de mens na de inpoldering van Flevoland. Vervolgens kreeg de natuur de ruimte. Allemaal unieke gebieden die tezamen het toekomstige Nationaal Park Nieuw Land vormen, een nationaal park van wereldklasse. Bekijk hieronder de promotiefilm van het Nationaal Park Nieuw Land. Meer info: www.npnieuwland.nl.

Grootste wetlandnatuurgebied van Nederland

Middenin het nieuwe Flevoland waan je je ineens duizenden jaren terug in een ongerept moerasgebied met uitgestrekte plassen en woeste graslanden. Je bent in de Oostvaardersplassen, de nieuwe wildernis van Flevoland! De Oostvaardersplassen, het grootste wetlandnatuurgebied van Nederland, is een paradijs voor vogels. Hier broeden onder andere de grauwe gans, lepelaars, aalscholvers, verschillende reigersoorten, kuifeenden, grote zaagbekken en blauwborstjes. Op de woeste graslanden grazen heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Vanaf de Oostvaardersdijk en de Knardijk heb je een prachtig uitzicht op het moeraslandschap. Wil je het nog beter zien, stap dan een schuilhut binnen. Zo zie je alles van dichtbij, zonder de dieren te storen.

Lepelaarplassen

Loop tussen de rietvelden en wilgenbossen, door geurende braamstruiken, langs hoge schietwilgen en overweldigend groen van overhangende vlierstruiken. Je waant je in een andere wereld in de Lepelaarplassen! Dit prachtige natuurgebied met plassen, rietvelden en natte graslanden is een paradijs voor water- en moerasvogels. Kom wandelen, fietsen en vanuit de observatiehutten vogels spotten. Genieten!

Marker Wadden

Nederland krijgt er een nieuwe eilandengroep bij: Marker Wadden. In het Markermeer verrijst een archipel van natuureilanden. Marker Wadden zorgt ervoor dat de natuur in het gebied weer opleeft. Hier ontstaat een natuurparadijs voor vogels, vissen en mensen waar je ongestoord kunt wandelen, zwemmen en kamperen.  Zo’n zevenhonderd meter aan zwemstrand en bijna vijftien kilometer aan wandelpaden liggen er straks te wachten op een nieuw eiland in het Markermeer. Op 8 september 2018 gaat het eerste eiland nu officieel open voor publiek. De haven, de wandelpaden, vogelkijkhutten en uitkijktoren zijn klaar voor ontvangst van het publiek. Kom genieten van dit spectaculaire nieuwe stukje Nederland en volg de ontwikkeling van de prille natuur.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: Markerwadden

Horsterwold, het grootste loofbos van West-Europa

Een van de meest bijzondere bossen van Flevoland is het veelzijdige Horsterwold. Dit is namelijk het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa! Je wandelt tussen de torenhoge populieren, varens, mossen en slingerplanten. Het bos wemelt van de vogels, paddenstoelen en reeën. Ook kun je er oog in oog komen te staan met kuddes Konikpaarden. Prachtig!
Het leuke van dit bos, is dat aan iedereen is gedacht. Ben je sportief? Haal dan je mountainbike maar uit de schuur. De kleinste bezoekers leven zich naar hartenlust uit in speelbos De Zevensprong met klimmen en klauteren, hutten bouwen, gaten graven en nog veel meer.

In het hart van het bos vind je De Stille Kern; een duizend hectare groot stiltegebied. Je hoort daar hooguit het grazen van Konikpaarden , koeien of gefluit van zingende vogels. Maar dat benadrukt die stilte alleen maar. Even niets, alleen maar genieten van natuurpracht en oorverdovende stilte. Je komt helemaal tot jezelf. Met de Wildroute kun je je laten meevoeren door een schilderachtig landschap waar planten en dieren het plaatje vullen. Bedwing de Kijkbult, waar zich bovenop een prachtig panorama ontvouwt.

Natuurpark Lelystad, dierentuin in het groen

Ook een bijzonder dierrijke omgeving is het Natuurpark Lelystad van Het Flevo-landschap. Klepperende ooievaars en galopperende Przewalskipaarden. Zwemmende otters en bevers of herkauwende bizons en elanden. Knorrende wilde zwijnen en badderende Pater Davidsherten. Je ontmoet ze zomaar in Natuurpark Lelystad. Deze beesten in het echt zien, is een beleving op zich. Picknick tussendoor op één van de mooie plekjes, in de beschutting van het groen of aan de waterrand. Of geniet even na op een prachtig terras aan het water waarin de futen steeds opnieuw kopje onder gaan. Hoe goed kan het leven zijn? In Flevoland bijzonder goed!

Waterloopbos, waar natuur en techniek samengaan

Verrassend is het Waterloopbos, een prachtige locatie van Natuurmonumenten, waar de schaalmodellen van ruim dertig waterwerken verborgen liggen. De natuur neemt steeds meer bezit van deze schaalmodellen. Het ondiepe, stromende water in de modellen zorgt voor unieke natuur. De schaalmodellen zijn proefopstellingen op schaal van waterwerken uit de hele wereld. Je loopt gewoon van de Deltawerken naar de havens van Vlissingen en Lagos. Ze werden destijds door het Waterloopkundig Laboratorium gebruikt om proeven te doen op het gebied van de waterhuishouding.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: Waterloopbos (shutterstock)

Kuinderbos, grootste en oudste bos van de polder

Het grootste en oudste bos van de polder is het Kuinderbos. De polderpioniers hebben handmatig 150 kilometer aan greppels gegraven om de grond te ontwateren en honderdduizenden jonge boompjes gepland. Door hun inspanningen is een afwisselend bos van formaat ontstaan. In het bos wemelt het van de bijzondere planten, paddenstoelen, vlinders, vogels en roofdieren. Overal waar je loopt hoor je het geroffel van de specht. En ook de buizerd, havik, wespendief, sperwer en ransuil zijn vaste gasten in het bos. Welshpony’s en IJslandse paarden bewonen het gebied rond de Kuinderplas. Ben je er in de zomer? Dan zie je vele prachtige vlinders rondfladderen. Beklim ook eens de Kuinderberg en geniet van het uitzicht. Natuurlijk kan de hond ook mee. In het westelijke deel van het Kuinderbos mag hij of zij lekker los lopen.

Kotterbos, opgaan in de natuur

Tussen Almere en Lelystad ligt het Kotterbos. De schoonheid van het Kotterbos met al haar flora en fauna is simpelweg overweldigend. Edelherten, vossen, Schotse hooglanders, kerkuilen en de met uitsterven bedreigde zeearend laten zich hier regelmatig zien. De natuurboulevard is het hart van het Kotterbos met aan de noordkant een ruime blik over de Oostvaardersplassen. Middenin kijk je over de waterkant en het halfopen boslandschap. Nieuwsgierig geworden? Kom dan zeker eens een kijkje nemen.

Het Urkerbos, het rijkste bos van Flevoland

Het rijkste bos van Flevoland met diversen soorten loofhout, naaldhout en natuurrijke open plekken. Het Urkerbos wordt gekenmerkt door een mengeling van soortenrijk loofbos, naaldhoutbos en natuurrijke open plekken. Het bos is bijzonder rijk aan paddenstoelen. Er zijn veel bosvogels zoals boomklever, boomkruiper en grote bonte specht. Ook grauwe vliegenvanger, wielewaal, zwarte mees, appelvink, buizerd en havik zijn vaste bewoners van het bos. Het Urkerbos herbergt een blauwe reigerkolonie, verscholen in de toppen van de fijnsparren. In het Urkerbos liggen het geologisch reservaat P. van der Lijn en het Staartreservaat en is een natuurlijk speelbos aangelegd.

Almeerderhout

Het Almeerderhout in Almere bestaat uit verschillende bossen met elk hun eigen sfeer. Het Cirkelbos wordt doorsneden door de Gooimeerbeek. In zeven cirkels staan tussen de rechte lijnen van het polderbos zeven kunstwerken met intrigerende namen als Orakel of Zalm in Blik.

Het Kathedralenbos dankt zijn naam aan de twee Groene Kathedralen, kunstwerken van gras en bomen in de exacte vorm van de beroemde kathedraal van het Franse Reims.

Door het Waterlandse Bos (met stadslandgoed De Kemphaan) lopen veel wandel- en fietspaden. De bomen in de bossen van Almere zijn zo hoog dat ze eeuwenoud lijken in de plaats van de veertig jaar die ze nog maar zijn; de stuiken onder de bomen zijn zo weelderig dat je je in het oerwoud waant.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving