Nieuw durven denken – wie denkt er mee?

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:


Eduard Plate (VVD) zit midden in zijn tweede termijn als statenlid. Met een geschiedenis in het openbaar bestuur (raadslid, Philadelphia Zorg, cultuurpodium de Verbeelding) en via andere kanalen zoals sportclubs heeft Eduard een behoorlijk netwerk en daarmee voelsprieten voor wat er leeft in Flevoland. Toch ziet hij kansen in de FlevoTop om met weer andere inwoners in gesprek te gaan.

Eduard hoopt dat er een grote diversiteit aan mensen naar de FlevoTop komt. “Bij het opstellen van strategische plannen spreken we als provincie al snel alleen met de geëigende clubs. Kamer van Koophandel, natuurorganisaties, Waterschappen en landbouworganisaties. Ik wil ook de ‘gewone’ inwoner spreken. De forens die in de file staat, de bakker die wil uitbreiden. Ik wil hen vragen’ wat wil jij nou met je omgeving?’.

Nieuw durven denken

Zijn motivatie om als statenlid te werken, komt vanuit zijn betrokkenheid met de omgeving en de mensen daarin. “Je ziet dat mensen leuk willen wonen en lekker willen ondernemen. Maar dat daar ook barrières in zijn. Ik wil helpen die barrières te slechten”, aldus Eduard. “Juist in een gebied als Flevoland is er ruimte om dat te doen. Om er echt iets van te maken. Flevoland heeft een wat negatief imago soms, maar is echt heel veelzijdig. In een nieuw gebied als deze moet je nieuw durven denken.” Als centrummanager heeft hij ook ervaring in het belang van nieuw denken en nieuw doen.

Te veel of te weinig

En er is nieuw gedacht, want bij het opstellen van de huidige Omgevingsvisie gaat het anders dan voorheen. “Eerder legden we als het ware van ieder stukje Flevoland vast wat er wel en wat er niet mocht. Nu geven we wel richting, maar laten we ook veel meer ruimte. Dat is wennen voor zowel overheid als inwoners en daarover moet je met elkaar in gesprek. Ik hoop tijdens de FlevoTop van mensen concreet te horen waar we als overheid te veel doen en waar juist te weinig.”

Wakker liggen

Het is de vraag of een Flevolander wakker ligt van een provinciale Omgevingsvisie. “Toch is het voor mensen echt wel relevant”, meent Eduard. “Want er zijn wel degelijk keuzes gemaakt. Bijvoorbeeld dat niet iedere plaats alle voorzieningen hóeft te hebben. We hoeven niet allemaal naar het gemiddelde toe te bewegen. Dat geeft lokaal gemeenten de ruimte om voor een eigen gezicht te kiezen. De vraag is dan; hoe moet dat eruit zien? Wat is je onderscheid?”

Andere netwerken

Vanuit zijn woonplaats Zeewolde ziet Eduard dagelijks de netwerken en interactie die er is met ‘het oude land’. “In Flevoland zijn we erg gericht op de as Lelystad – Almere – Amsterdam. Logisch, die is ook belangrijk. Maar vanuit andere delen van Flevoland zijn er ook heel andere netwerken van belang. Bijvoorbeeld van Zeewolde naar het snel groeiende Amersfoort, ’t Gooi en de Veluwe en vanuit de NOP naar regio Zwolle en Friesland.” Eduard besluit dan ook met de oproep aan mensen uit regio’s Zeewolde, Dronten en NOP om zich ook aan te melden voor de FlevoTop. “Zodat we ook hun ideeën en ervaringen te horen krijgen. Bijvoorbeeld over bereikbaarheid en regionale kracht.”

Aanmelden voor de FlevoTop kan nog tot 26 september!

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving
  • 7 oktober: FlevoTop

    Eduard Plate (VVD) zit midden in zijn tweede termijn als statenlid. Met een geschiedenis in het openbaar bestuur (raadslid, Philadelphia…

    Lees meer over 7 oktober: FlevoTop