Nieuwe app laat zien waar u lokaal eten kunt kopen

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


Er is steeds meer vrOmgevingsvisie FlevolandStraks beeld: app voedsel verbindtaag naar regionale producten. Maar waar koopt u die? De nieuwe app Voedsel Verbindt laat zien bij welke lokale boeren u producten kunt kopen. Gebruikers van de app kunnen eenvoudig zien wat er bij hun in de buurt te koop is. Klik hier voor de video met achtergrondinformatie.

Boer in de buurt

Voedsel Verbindt, een netwerk met onder meer de provincies Noord-Holland en Flevoland, en Rabobank, heeft een app ontwikkeld waarin iedereen kan zien welke boer in de buurt verse producten aanbiedt. Meer dan 6000 boeren en agrariërs uit Noord-Holland en Flevoland zijn toegevoegd aan de app. Consumenten, restaurants en winkels kunnen zo direct zien welke mooie producten zij aanbieden.

Afstand tussen producent en consument wordt kleiner

Gedeputeerde Jan Nico Appelman: “De afgelopen maanden is de vraag naar regionaal eten enorm toegenomen. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar lokale voedselproducenten. De afstand tussen producent en consument wordt zo veel kleiner. Dit heeft veel voordelen: het aantal reiskilometers van ons eten neemt af, het levert de boer inkomsten op en de consument kan genieten van verse producten. Deze app is een mooi hulpmiddel en maakt het makkelijker om producten dicht bij huis te kunnen kopen.”

App helpt minder kilometers te maken

Carlo Verhart, programmamanager Voedsel Verbindt: “Als de coronacrisis ons iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat we voor onze voedselvoorziening vrijwel volledig afhankelijk zijn van andere landen, de meeste ook nog eens heel ver weg. Daarnaast gaat driekwart van het voedsel dat in Nederland wordt geproduceerd naar het buitenland. Er is wel eens becijferd hoeveel kilometers eten aflegt voordat het op je bord ligt: gemiddeld 30.000 kilometer. Een absurd cijfer, zeker als je weet dat veel producten die uit het buitenland komen ook in de regio worden gemaakt. Reden voor ons om de afstand tussen producent en consument te verkleinen. De app van Voedsel Verbindt draagt hier een steentje aan bij.”

 

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving