Nieuwe oogst van Flevolandse verse sojabonen veelbelovend

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


Voor het derde jaar op rij oogsten Flevolandse telers deze week verse sojaboontjes van Nederlandse bodem. Op vier percelen in Flevoland werd er dit jaar geëxperimenteerd met de teelt van verse sojabonen, als onderdeel van het project Dutch Edamame. Het was de eerste keer dat er geteeld werd met een speciaal nieuw ras, dat beter bestand zou zijn tegen het Nederlandse klimaat. De eerste oogstresultaten zijn veelbelovend, zeggen de telers. En zo komt het aanbod van lokale plantaardige eiwitten weer een stapje dichterbij.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de teelt van de verse sojabonen, ook wel edamame genoemd, groot genoeg is om de Nederlandse markt te voorzien. De frisgroene boontjes, vaak gebruikt in poké bowls of salades, komen nu nog vooral uit landen in Zuid-Amerika en Azië. Daar willen telers, productverwerkers en de overheid verandering in brengen, om zo te zorgen dat we het Nederlandse dieet meer lokaal en plantaardig in kunnen richten. Daarom heeft Green Organics, in samenwerking met enthousiaste Flevolandse telers, DutchSoy en provincie Flevoland, het project Dutch Edamame opgezet.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: oogst sojabonen Nieuw gewas, nieuwe uitdagingen

In Nederland hebben we nog niet veel ervaring met het verbouwen van verse soja. Het wisselvallige en natte Nederlandse klimaat en de stevige kleibodem vragen een aantal aanpassingen in de teelt en de oogst. Ook zijn er speciale rassen nodig, die zijn aangepast aan het Noordwest Europese klimaat. Vorig jaar was het vanwege de coronacrisis onmogelijk om aan het zaad van deze rassen te komen, waardoor de oogst tegenviel. Dit jaar is het wel gelukt, met ook het beoogde resultaat. Toch ging het niet zonder slag of stoot. Door het koude voorjaar moest er later gezaaid worden. Ook zijn er nog stappen die gemaakt moeten worden met de bemesting afstemmen op het nieuwe ras, om zo de opbrengst te verbeteren. Maar met elke teelt en elke oogst komt Dutch Edamame al lerend een stukje dichter bij het doel: verse sojabonen van Nederlandse bodem op het bord van de consument. Benieuwd naar de vers geoogste sojabonen van Flevolandse bodem? Kom ze proeven in Food Forum, waar ze worden opgediend in het menu van de toekomst.

Proeftuin Growing Green Proteins

Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De teelt van verse soja in Nederland past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import. Op Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw: Meerdere Smaken. minder weergeven

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving