Nieuwe proeftuin: Zilte Teelten

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Donderdag 2 juni 2022 bracht gedeputeerde Jan Nico Appelman een bezoek aan de nieuwe proeftuin: Zilte Teelten. Hierin beproeven onderzoekers en studenten samen met ondernemers uit Flevoland slimme teeltsystemen met vis, schaaldieren en planten op zout water. Lector Circulair Ondernemen in de Agrifood Eric de Bruin en projectleider Ayella Spaapen lieten zien hoe ze garnalen, vis en gewassen telen op zilt grondwater. De planten groeien op water met meststoffen van de schaaldieren en zuiveren het water, zodat het weer door de schaaldieren gebruikt kan worden. Aquaponics, de sjieke naam voor dit systeem, bestaat al met zoet water. Maar met zout water is het nieuw.

Kansrijk verdienmodel

Nederlanders eten nu eenmaal hoofdzakelijk zeevis, daarom lijkt deze innovatie een kansrijker verdienmodel. De eerste, verkennende proeven met dit systeem zijn uitgevoerd met een kennisvoucher van de Flevo Campus. Bovendien hebben we in Nederland steeds meer te maken met verzilting, ook in Flevoland. Ondernemer Edwin Tromp legt uit: “Flevoland is de logische plek voor deze ontwikkeling. De kennis en de keten voor vermarkting van vis en schaaldieren is al aanwezig”. De proeftuin doet mee in Landbouw: Meerdere Smaken, één van de opgaven uit de Flevolandse Omgevingsvisie.

Interessante verbinding

De proeven vinden plaats in het CirKL Business Lab van Aeres Hogeschool Dronten, in samenwerking met Aeres Hogeschool Almere. Een rondje door het lab laat allerlei andere experimenten met de circulaire voedseleconomie zien. Compostering, gewasproeven, bioraffinage. Elke reststroom inspireert tot een nieuwe toepassing. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman blikt tevreden terug op het bezoek: “Het is mooi om te zien dat de Urker visserijsector zich blijft ontwikkelen en nieuwe verdienmodellen vindt. Extra mooi is dat die verdienmodellen dan ook nog aansluiten bij wat er in de rest van Flevoland gebeurt op het gebied van plantaardige teelten.”

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving