Op naar 1001 hectare biodiverse groenbemesters

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Vanaf nu krijgen akkerbouwers in Flevoland via 1001ha.nl korting op soortenrijke groenbemestermengsels. De landelijke actie 1001 hectare, georganiseerd door Urgenda en LTO, is bedoeld voor akkerbouwers die willen experimenteren met groenbemesters in hun eigen bedrijf. Boeren die meedoen krijgen zo’n 40 procent korting op de eerste 5 hectare biodiverse groenbemestermengsels. Deelnemers kunnen kiezen uit acht mengsels, daarvan zijn er vier biologisch. Het zaaizaad wordt geleverd door DSV Zaden of Zaadhandel Neutkens.

Over de actie

Met deze actie kan geld worden bespaard en dragen we samen bij aan een beter klimaat. Er is dankzij crowdfunding voor meer dan 1000 hectare aan korting beschikbaar! Door bijdragen van provincies, waaronder Flevoland, en de donateurs van Urgenda kunnen boeren in het hele land groenbemestermengsels bestellen. In Flevoland is er ruimte om de inzaai van 200 hectare te ondersteunen. Ga voor meer informatie en om te bestellen naar: groenbemesters.1001ha.nl. De korting geldt voor 5 hectare per boer. Wees er dus snel bij want op is op!

Over groenbemesters

Groenbemesters zijn planten die de grond verbeteren en gezond houden. Steeds meer akkerbouwers houden in de winter hun akkers bedekt met deze gewassen. Niet zo gek, want groenbemesters zijn goed voor de bodem en biodiversiteit. Zeker wanneer het om mengsels met vlinderbloemigen zoals lupine gaat. Groenbemesters kunnen tot en met maart blijven staan en houden stikstof vast. Voor de gewassen die na de groenbemesters verbouwd worden, zogenoemde volggewassen, is minder kunstmest nodig. Dat betekent minder uitstoot van CO2 en daarmee is er dubbel winst voor het klimaat! Want een gezondere bodem bevat meer koolstof en bodemleven. Bovendien beschermen groenbemesters de bodem bij grote hoeveelheden neerslag.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving