Orange the World 2022

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Van 25 november tot 10 december 2022 kleurt het provinciehuis in Lelystad voor de derde keer oranje. Met deze deelname aan Orange the World 2022 vraagt provincie Flevoland aandacht voor (verborgen) geweld tegen vrouwen. De landelijke start van de campagne is dit jaar in de Burgerzaal van de gemeente Almere. Dat werd bekendgemaakt tijdens de landelijke afsluitingsbijeenkomst van 2021 in het provinciehuis. Aanmelden voor de startbijeenkomst kan via soroptimist.nl.

Wat u kunt doen

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen met geweld te maken in haar leven. In Nederland gaat het zelfs om 45% van de vrouwen en meisjes. Dat kan allerlei vormen aannemen. Van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting. Van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking. Tijdens Orange the World wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl.

Word ook #medestander

Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat die wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Medestanders krijgen tips in hun mailbox over wat te doen in het dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en te stoppen. Gedeputeerde Jop Fackeldey vertelt, namens het hele college van Gedeputeerde Staten: “Natuurlijk zijn wij medestander. Alleen als we met z’n allen geweld tegen meisjes en vrouwen afwijzen, is er een kans dat dat geweld vaker gesignaleerd en besteden wordt. Ver weg, maar ook dichtbij in ons eigen land.”

Over Orange the World

Tussen 25 november en 10 december zijn verschillende gebouwen wereldwijd oranje verlicht. De kleur oranje staat voor de opgaande zon: een positief symbool voor een toekomst zonder geweld. Meer dan 90 landen zijn verbonden aan deze jaarlijkse campagne, die in 2014 door de Verenigde Naties is opgestart. In 2022 is het thema van de Nederlandse campagne: preventie.

Het verschil maken

De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Het is ook belangrijk om het probleem bij de wortels aan te pakken. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag. Meer informatie over Orange the World vindt u op orangetheworld.nl.

Wij zijn #medestanders. Jij ook? Ga naar orangetheworld.nl en kijk wat jij kunt doen.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving