Paddenstoelenteelt op Flevolandse bodem

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Gedeputeerde Jan-Nico Appelman is op werkbezoek geweest bij paddenstoelenkweker Mycophilia. Hij is blij dat het bedrijf belangrijke stappen zet in het circulair maken van de paddenstoelenproductie. Door regionale samenwerking tussen Mycophilia, Aeres Hogeschool, Fertilab, Green Up, Poldergraan, Staatsbosbeheer en Kwintes is het gelukt om een voedingsbodem voor de paddenstoelen te produceren van 100% Flevolandse (rest)stromen.

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman bekijkt paddenstoelen bij Mycophilia.

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman bekijkt paddenstoelen bij Mycophilia. Foto: Studio Wierd

Onderdeel van Growing Green Proteins

De paddenstoelenteelt op Flevolandse reststromen is onderdeel van het Growing Green Proteins-programma. Hierin onderzoekt de provincie de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie. Met meerdere pilots en de challenge ‘Eet als een pionier!’ zetten we in Flevoland gezamenlijk plantaardige eiwitten op de kaart.

Flevolandse reststromen

Om 1 kilo paddenstoelen te telen, is er 4 kilo aan grondstoffen nodig. Om paddenstoelen op een duurzame en verantwoorde wijze te kweken, moeten de grondstoffen bij voorkeur zo lokaal mogelijk gewonnen worden. De pilot van de provincie heeft ervoor gezorgd dat Wouter en Marijke, de eigenaren van Mycophilia, onderzoek konden doen naar de werking van diverse soorten reststromen en de bijpassende verdienmodellen. Door het onderzoek en de samenwerking met regionale partijen is het hun nu gelukt om een voedingsbodem te maken van 100% Flevolandse reststromen. Ze telen de paddenstoelen nu op reststromen van Flevolandse bomen (FSC gecertificeerd). En dan met namen de essen i.v.m. de essensterfte. Daarnaast maken ze gebruik van agrarische reststromen, zoals bijvoorbeeld sojahullen en speltkaf.

De paddenstoelen

Hagelwitte pruikzwammen, knapperige oranje bundelzwammetjes en sierlijke fluweelpootjes. Deze paddenstoelen zijn eiwitrijk, bevatten belangrijke vitamines, vezels, mineralen en zijn multi-inzetbaar. Wouter en Marijke maken bijvoorbeeld heerlijke bitterballen, maar er zijn nog veel meer variaties mogelijk. Nieuwsgierig? De inwoners van Flevoland kunnen tijdens de restaurantweken (23 september tot 13 oktober) de paddenstoelen proeven.

Vermarkting

Wanneer het productie proces optimaal verloopt is er voor het produceren tot de oogst circa 8 tot 12 weken nodig. Wouter en Marijke kweken nu zo’n 2000 kilo paddenstoelen in de week. Het merendeel gaat rechtstreeks naar de horeca gaat en een kleiner gedeelte naar de farmaceutische industrie vanwege de hoge voedingswaarde.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving