Partners FoodChains 4 EU adviseren Flevoland

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


 

Internationale samenwerkingspartners van Flevoland hebben tijdens een bezoek aan de provincie advies uitgebracht over een versterking van de voedselketen. Zij moedigen de organisatie aan om samen met het onderwijs, het bedrijfsleven en andere overheden een actieve visie op voedsel te ontwikkelen.

Voedselketens

Van 3 tot en met 6 juli 2018 waren vertegenwoordigers uit Bulgarije, Roemenië, Engeland en Italië te gast in Flevoland. Zij legden een zogenoemde ‘peer review’ af. Deze peer reviews maken deel uit van het Europese Interreg-project FoodChains 4 EU, waarbij provincie Flevoland en Hogeschool Aeres als partners betrokken zijn. In het project inspireren 5 Europese regio’s en hun universiteiten elkaar op het terrein van regionale voedselketens. Zij bezoeken elkaar en brengen adviezen uit.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: Foodchains 4 eu

Excursies

Bezocht werd De brouwerij op Stadslandgoed de Kemphaan, Staay Foodgroup, Aeres Hogeschool in zowel Almere als Dronten en de Urban Greeners op het Floriadeterrein. Ook waren er presentaties over Vereniging Flevo Food en de e-commerce van Iceberg uit Dronten. De Europese partners waren onder de indruk van het ambitieniveau van provincie Flevoland en de bereidheid om nieuwe wegen in te slaan.

Vraagstuk

De provincie legde haar partners een concreet vraagstuk voor. Flevoland is weliswaar beroemd vanwege de grootschalige agrarische productie voor de wereldmarkt, maar steeds meer bedrijven richten zich op de regionale markt. Zij willen de afstand tussen boer en consument en tussen de verschillende schakels in de voedselketen verkleinen. De provincie zoekt naar de manier waarop ze die groep ondernemers het beste kan helpen.

Adviezen

Het mogelijke antwoord volgde tijdens een slotbijeenkomst op 6 juli 2018, waarbij de partners hun aanbevelingen presenteerden. Zij concludeerden dat er hard gewerkt wordt door iedereen, maar vaak onafhankelijk van elkaar. Het belangrijkste advies luidde dan ook dat de provincie, onderwijsinstellingen en de bedrijven een gezamenlijke visie en actieplan voor voedsel zouden moeten opstellen. Daarbij zou ook de relatie met andere sectoren zichtbaar moeten worden en met andere thema’s zoals gezondheid. Ook de samenwerking tussen de drie partijen zelf kan versterkt worden. De internationale partners adviseren om concrete doelen te formuleren. Een business-mentorschap zou opgezet kunnen worden om bedrijven in hun ontwikkeling te ondersteunen. De komende maanden worden de adviezen van FoodChains 4 EU vertaald naar concrete acties.

Deelnemers

De deelnemende partners aan het Europese Interreg project FoodChains 4 EU zijn, naast provincie Flevoland en Aeres,:

 • Bulgarije: Euro Perspectives Foundation – University of Food Technologies, Plovdiv
 • Roemenië: Gemeente Maramures – Baia Mare University
 • Engeland: Gemeente Oldham – Manchester Metropolitan University
 • Italië: Regio Emilia- Romagna – Università Cattolica del S. Cuore

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving