Provincie Flevoland plaatst duurzame verlichting langs provinciale wegen

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Provincie Flevoland vervangt 650 lichtpunten langs de provinciale wegen door dimbare LED-verlichting. Dit spaart energie, verlaagt onderhoudskosten en zorgt voor minder lichtvervuiling. Gedeputeerde Jaap Lodders heeft 2 oktober 2017 het startsein gegeven voor het project door de eerste LED-lamp te installeren. Naar verwachting zijn alle lampen in de provincie eind 2017 vervangen.

4100 uur per jaar

Openbare verlichting is belangrijk voor de verkeersveiligheid, maar trekt ook een zware wissel op het energieverbruik in Nederland. Een lantaarnpaal brandt 4100 uur per jaar. In de avonduren zal de verlichting langs de Flevolandse provinciale wegen op volle capaciteit branden. Maar in de rustigere uren wordt het teruggebracht tot 70%. Rond middernacht worden de lampen gedimd tot 50% van het verlichtingsniveau, om voor het ochtendgloren weer terug te gaan tot 100%. Op deze manier wordt energieverspilling en lichtvervuiling tegengegaan.

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: Lantaarnpalen-1

Geen effect op de verkeersveiligheid

De afgelopen jaren heeft de provincie goede ervaringen opgedaan met tests met dimbare verlichting. Daaruit bleek ook dat het dimmen van de verlichting op rustige tijdstippen geen effect heeft op de verkeersveiligheid. In 2016 hebben Gedeputeerde Staten besloten tot het versneld vervangen van niet-dimbare verlichting. De investering van het vroegtijdig vervangen wordt terugverdiend door de besparing die het project oplevert. Per lichtpunt daalt het energieverbruik met 46% en de onderhoudskosten gaan met 86% omlaag. Het project wordt in opdracht van Provincie Flevoland uitgevoerd door technologiebedrijf Dynniq.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving