“Technisch kan het. Nu nog de samenwerking vinden!”

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

  • Datum:


Bijna een jaar geleden hield Koen Dittrich zijn inaugurele rede als lector ‘Vitale agribusiness via cyclische proces- en productieketens’ aan de Aeres Hogeschool in Dronten. En sindsdien heeft hij zeker niet stilgezeten. “Het afgelopen jaar hebben we vooral gebruikt om te kijken wat er al technisch mogelijk is met bepaalde restromen uit de agrofood-sector. Zo hebben we bijvoorbeeld wortelstroop gemaakt, die weer gebruikt kan worden door de voedselverwerkende industrie, als alternatief voor suiker of appelstroop. Zelfs de wortelkweker wist niet dat dat mogelijk was. En bij het proces kwamen er ook nog eens eiwitten vrij, die bijvoorbeeld wel interessant kunnen zijn voor een sportdrankjesproducent.”

Matchmaking

Naast het technische deel van de circulaire economie ziet Dittrich ook een grote uitdaging in het bij elkaar brengen van de juiste partijen. “Je ziet dat het onderwerp ontzettend leeft bij de Flevolandse ondernemers. Maar het besef dat hun afval voor hen meer waarde kan hebben door het niet gewoon af te voeren of te vergisten, maar als grondstof te laten gebruiken, dat moet nog verder ontwikkelen.” Volgens Dittrich moeten de ondernemers leren om verder te kijken dan hun keten lang is. Maar dat geldt nog meer voor de afnemers van de grondstoffen. Ook zij moeten inzien dat er alternatieven zijn voor de grondstoffen die ze nu gebruiken. Daar ligt volgens de lector de toegevoegde waarde van het onderwijs en de kennisinstellingen. “Wij kunnen laten zien wat er technisch mogelijk is en wij kunnen experimenteren zonder dat het gelijk geld moet opleveren.” Als voorbeeld noemt hij een experiment waarbij uienvellen verwerkt kunnen worden tot briketten voor de barbecue. “Onze studenten hebben nu laten zien dat het kan, maar nu is het aan een ondernemer om te kijken of hier een goede business case in zit.” Het komende jaar zal de focus van het lectoraat vooral komen te liggen op het samenbrengen van partijen om ketens compleet te maken. Nu worden er soms geen of de verkeerde partners gevonden in de keten. “En we willen de schaal van onze pilots vergroten. Nu doen we nog alles op een ieniemienie-schaal!”

Ambitie met hobbels

In de Omgevingsvisie heeft de Provincie de ambitie onderschreven om in 2030 de grondstoffenleverancier van de circulaire economie te zijn. Is die ambitie haalbaar, volgens Dittrich? “Hij is spannend, maar als we ons focussen op de reststromen vanuit de agrofood-sector dan is hij in potentie haalbaar.” Maar dan moeten er nog wel wat hobbels worden overwonnen. “De kunst is om de komende jaren de verwerkende industrie naar de provincie te halen. Die is er nu bijna niet. De grondstoffen hebben we in meer dan voldoende mate, maar we weten niet in welke vorm producenten hun grondstoffen aangeleverd willen krijgen. Dat moet nog onderzocht worden.” De kracht van de regio moet zeker benut worden. Die kracht zit nu heel erg bij de agrofood-sector, dus zorg ervoor dat je met de reststromen daarbij in de buurt blijft. Denk bijvoorbeeld aan voedselverpakkingen, gemaakt van vezels.” Voordat de ambitie echt werkelijkheid wordt, moet er nog heel wat werk verzet worden. “De koplopers zijn nu wel volop bezig, maar de grote massa moet nog in beweging komen.” Kortom, Koen Dittrich heeft nog meer dan genoeg te doen in zijn, naar eigen zeggen, leukste én moeilijkste opdracht die hij tot nu toe gekregen heeft.

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

  • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
  • Landbouw: Meerdere Smaken
    Regionale Kracht
    Ruimte voor Initiatief
    Het Verhaal van Flevoland
    Duurzame Energie
    Platform Circulair Flevoland
    Krachtige Samenleving