Tiko Smetsers over zijn verwachtingen van de FlevoTop

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: Logo Flevotop Provinciaal Statenlid Tiko Smetsers (D66) is initiatiefnemer van de FlevoTop. Samen met Leonie Vestering (PvdD) en Chris Schotman (CDA) diende hij begin juni een voorstel in bij zijn collega Statenleden om de top te gaan organiseren. Het voorstel werd aangenomen en dus zijn de voorbereidingen voor de top in volle gang. We spreken Tiko over zijn drijfveren en over zijn verwachtingen van de FlevoTop.

Op zaterdag 7 oktober vindt Flevolands’ eerste burgertop plaats. Een dag waarop zo’n 200 Flevolanders zich buigen over de toekomst van Flevoland. Wat hoopt Tiko dat er gaat gebeuren op deze dag? “Ik hoop dat mensen een leuke dag hebben door met elkaar te praten over wat Flevoland zo bijzonder maakt en hoe we dat kunnen versterken. En ik hoop dat wij meer zicht krijgen in wat mensen willen en vinden. Daarmee kunnen wij onze rol als volksvertegenwoordiger beter uitvoeren.”

“Aarzel niet, kom op met die ideeën!”

Een veilig, mooie omgeving

Tiko is Flevolander in hart en nieren. Hij groeide op in Dronten, woont sinds een paar jaar in Almere en staat op het punt om naar Lelystad te verhuizen. Sinds mei 2015 zit hij namens D66 in de Provinciale Staten. “Ik groeide zelf op in een veilige, mooie omgeving en ben daar nog altijd dankbaar voor. Dat wil ik voor toekomstige generaties waarborgen. Ik wil iets terug doen voor de maatschappij”, zo licht hij toe.

Over de toekomst van die mooie, veilige omgeving die Flevoland is, draait het in de Omgevingsvisie FlevolandStraks. Daarin beschrijft de provincie aan welke grote opgaven zij de komende jaren wil werken. Vanuit zijn rol in de commissie Ruimte, was Tiko nauw betrokken bij het totstandkomen van deze visie.

Het lef om te experimenteren

“We hebben daar als provincie het lef gehad om te experimenteren met nieuwe manieren van werken. We wilden namelijk dat allerlei partijen uit Flevoland deelgenoot zouden worden van deze visie. Dat er in het proces een flow zou komen met energie om gezamenlijk dingen aan te pakken”, aldus Tiko. “Dat is geslaagd. Zo blijkt uit het feit dat er ruim 70 partijen zich in april schaarden achter de Omgevingsvisie.

Inwoners betrekken

Naast al deze partijen is juist ook de mening van inwoners belangrijk, zij zijn de ervaringsdeskundigen. En dat was precies de reden voor Tiko om de FlevoTop voor te stellen. “Nu we de opgaven voor de toekomst in beeld hebben, moeten we na gaan denken over hóe we dat voor elkaar gaan krijgen op een goede manier. En met wie. Daar hebben inwoners ongetwijfeld goede ideeën over. Ideeën vanuit de praktijk en vanuit wat zíj belangrijk vinden.”

Wildcards

De provincie zoekt steeds naar nieuwe manieren om samen te werken. “In die zin is ook dit weer een experiment”, aldus Tiko. “. Ieder lid van Provinciale Staten krijgt 10 Wildcards om daarmee mensen uit te nodigen in zijn of haar eigen netwerk. Mét de opdracht om mensen te zoeken die niet politiek actief zijn of bij een belangenclub horen. Daarnaast gaat in de week van 14 augustus ook de open inschrijving van start voor iedereen die belangstelling heeft.”

Zelf heeft Tiko al wel een paar potentiële deelnemers op het oog. “Een paar collega’s in Almere bijvoorbeeld en een kennis uit de NOP. Die hebben echt een mening en ideeën over wat er in Flevoland zou kunnen en moeten gebeuren. Die wil ik wel bij de FlevoTop zien.”

“Ideeën vanuit de praktijk en vanuit wat zíj belangrijk vinden”

Alle inbreng waardevol

“En vervolgens is het belangrijk dat wij de deelnemers aan de FlevoTop laten zien wat er met hun inbreng gebeurt”, gaat Tiko verder. “Voor ieder onderwerp zijn er voor- en tegenstanders. Dus niet iedereen zal ‘zijn zin’ krijgen. Maar we gaan met iedere inbreng en iedere mening serieus om en nemen die mee in de afwegingen die wij als volksvertegenwoordigers moeten maken. Het is daarom extra leuk dat alle statenleden erbij  zijn als tafelvoorzitter.”

Meedoen!

Tiko heeft tot slot nog wel een goede reden voor iedereen om deel te nemen. “Waarom zou je NIET mee willen doen?”, roept hij enthousiast. “Er ontstaan leuke dingen als je een leuke club mensen bij elkaar zet. Het gaat over hoe je Flevoland als maatschappij en omgeving naar het volgende niveau krijgt. Wat er op korte termijn moet gebeuren om op lange termijn een sterke provincie te houden. Als je daar ideeën over heb, zou het bijna egoïstisch zijn om die in je eigen hoofd te houden. Kom er dan over praten op de FlevoTop!”

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving