Tuiny forest: een stukje natuur bij ouderen voor de deur

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


Bij woonzorgcentrum De Uiterton heeft de gedeputeerde Cora Smelik samen met medewerkers van Woonzorg Flevoland en IVN Natuureducatie een ‘Tuiny Forest’ aangeplant. Met deze 6 m2 inheems bos  kunnen bewoners op een laagdrempelige manier de natuur beleven. Dat is weer goed voor hun welbevinden. Daarnaast draagt het bosje volgens de gedeputeerde bij aan een leefbare, klimaatbestendige omgeving en geeft het vorm aan een krachtige samenleving. Benieuwd hoe het geworden is? Bekijk het filmpje van de aanplant.

De wind in je gezicht voelen 

Zeker in de afgelopen tijd is ons steeds duidelijker geworden dat buiten zijn in de natuur goed is voor ons allemaal. En dat geldt ook voor onze ouderen. ‘De wind in je gezicht voelen, lekker in het zonnetje zitten en genieten van wat er gebeurt in de tuin. Het is voor de bewoners van de Uiterton van belang de natuur dichterbij te halen, zodat ze er elke dag van kunnen genieten en mensen buiten ontmoeten’, beaamt Barteld Oppers, manager Gastvrijheid bij Woonzorg Flevoland.

Tuiny Forest 

Met het aanplanten van een Tuiny Forest werken we aan groenere en gezondere buurten. Bovendien bestaat het bosje uit allerlei inheemse plantensoorten, wat de biodiversiteit enorm bevordert. De Tuiny Forest bij De Uiterton is door de gedeputeerde Cora Smelik aan de zorginstelling geschonken. ‘Door zo’n Tuiny Forest komen mensen eerder met groen in aanraking,’ legt zij uit, ‘Dat is belangrijk voor hun gezondheid, zeker als het om kwetsbare groepen gaat.’

Voor de hele buurt 

Samen met medewerkers, bewoners en buren worden bij De Uiterton plannen gemaakt voor een Belevenistuin, waarvan de Tuiny Forest het startpunt is. Zo’n tuin is een inspirerend voorbeeld voor andere zorginstellingen, buurthuizen en bewonersinitiatieven in heel Flevoland. IVN Natuureducatie denkt graag mee, zodat we meer plekken creëren waar ouderen en buurtbewoners elkaar treffen in een natuurlijke omgeving en waar het fijn wonen is voor iedereen.

Bron: IVN

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving