1e platformbijeenkomst Circulaire Economie goed bezocht
leestijd:
± 0 min.
-
- Auteur:
Ongeveer 40 ondernemers en andere geïnteresseerden kwamen op 12 april bij elkaar op het provinciehuis bij de eerste platformbijeenkomst Circulaire Economie. Hier konden de platforms Groene Grondstoffen en Gebruikte Materialen zich presenteren en konden de platformdeelnemers zichzelf even voorstellen én kennismaken met elkaar. Aangezien de bijeenkomst al vroeg in de ochtend begon en sommige ondernemers al om kwart voor 8 voor de deur stonden, werden de deelnemers ontvangen met een ontbijtje. Dat was alvast een goede gelegenheid om elkaar te leren kennen en te netwerken. Voor de ondernemers was het ook prettig dat zij zo werk en ontbijt konden combineren. Het ontbijt zelf was nog niet helemaal circulair, maar er wordt hard aan gewerkt om dat voor een volgende keer wel te regelen. Een kort videoverslag van de ochtend kun je hier bekijken.

Ondernemers voorop
Na het ontbijt vertrok het gezelschap richting de Statenzaal, waar Marieke van der Werf, boegbeeld van het platform Groene Grondstoffen, iedereen van harte welkom heette en nog even kort toelichtte wat de bedoeling van de ochtend was. Michel Visser van de Provincie presenteerde hier ook de wisselbokaal voor gestarte keteninitiatieven. Zodra ondernemers de intentie vastleggen om met elkaar aan de slag te gaan, worden ze vermeld op de bokaal en komt deze een tijdje bij de ondernemer te staan. In een kort gesprekje met de zaal, ontlokte Marieke een aantal aanwezigen al uitspraken als: ‘ik hoop vandaag ondernemers te vinden om mee samen te werken in een onderwijsprogramma’ en ‘ik ben verrast te horen hoeveel producten je kunt maken van agrarische reststromen’.

Michel Visser met de wisselbokaal en Marieke van der Werf
Economische kans
Gedeputeerde Jan-Nico Appelman kreeg het woord om te vertellen waarom de Provincie zich zo inzet voor de circulaire economie en wat hij hoopt dat het resultaat is van de opzet van de platforms. Hij maakt duidelijk dat de provincie het thema ziet als economische kans. “We kunnen inspelen op de stijgende vraag naar grondstoffen met gerecyclede materialen en groene grondstoffen.” Gedeputeerde Appelman benadrukte dat de circulaire economie iets is dat de provincie samen met de ondernemers wil realiseren: “want pas als ondernemers er een businesscase op kunnen bouwen, komt de circulaire economie van de grond”.

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman en Marieke van der Werf
Plasticfabriek
De gemeente Almere mocht daarna de innovatieve partnerschap rondom de Plasticfabriek presenteren. Hierin willen ze laagwaardige plastic stromen uit huisafval uit de gemeente Almere aanbieden, zodat deze verwerkt kunnen worden en weer gebruikt kunnen worden als grondstof voor verkeersborden, walbeschoeiing en straatmeubilair.
Carolien Huisman van RoyalHaskoning DHV nam ons in vogelvlucht mee door de uitkomsten van de eerste Circulaire Atlas van Flevoland, waarin de grondstoffenstromen in de provincie in kaart zijn gebracht. Een samenvatting van de presentatie vindt je in de nieuwsbrief. Binnenkort verschijnt de volledige atlas.

Presentatie van de Plasticfabriek in Almere
Groene Grondstoffen
Na de presentaties was het tijd voor de deelnemers om aan de slag te gaan. De platforms Gebruikte Materialen en Groene Grondstoffen gingen uiteen om te kijken waar de kansen liggen voor potentiele circulaire ketens. In de gesprekken, bij Groene Grondstoffen onder leiding van Angelique Hoek, van de Provincie, werd al snel duidelijk wie iets in de aanbieding had of wie er juist met een vraag zat. Er bleek iemand te zijn van het bedrijf AquaGrow, waar algen, sla, kruiden en vis wordt gekweekt in een circulair systeem. Op de producten mag niet staan dat het biologisch (of een afgeleide daarvan) is, want volgens de wet mag dat alleen als het product op grond is gekweekt. Een mooi voorbeeld van belemmeringen waar circulaire ondernemers tegen aan kunnen lopen. Tegelijkertijd waren er ondernemers met groene grondstoffen in de aanbieding waarvoor ze nog afnemers zoeken. Bijvoorbeeld voor reststromen uit de aardappel- en uienteelt. Daar zou bijvoorbeeld waterstof van gemaakt kunnen worden, wat weer als brandstof voor landbouwmachines kan dienen. De eerste ketenen begonnen zich al voorzichtig af te tekenen.

Gesprek over Groene Grondstoffen
Gebruikte Materialen
Aan de Platformtafel Gebruikte Materialen werden een zevental nieuwe verbindingen gelegd tussen leveranciers, verwerkers en afnemers van grondstoffen. Na een korte introductie van de ondernemer met de vraag welke grondstoffen ze meebrachten of waar ze naar op zoek zijn ontstonden er veel verrassende matches. Zo zochten cement- en afvalverwerkers elkaar op om te kijken of er zaken gedaan gedaan konden worden en waren er verschillende bouwbedrijven die weer met gebruikte materialen aan de slag konden. Mooie concrete voorbeelden zijn een toekomstige Plasticfabriek in Almere waar de gemeente zelf leverancier voor kan zijn en de aannemer Gebr. van der Lee die circulaire walbeschoeiingen wil afnemen voor hun projecten.
