Uitdagingen van de ouderenzorg in 2040

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:


Verhalen van nu

Aan de hand van persoonlijke ervaringen van inwoners, werden de uitdagingen voor de toekomst geschetst. Zo ook het verhaal van Sjaak Rijk (66). Deze Drontenaar werd door een tractorongeval vijf jaar geleden door een dwarslaesie afhankelijk van thuiszorg. Hij ziet dat zorgpersoneel ouder wordt, het werk zwaarder wordt en er te weinig jongeren de zorg instromen. Hij ervaart hoe ingewikkeld het is om zorg te regelen wanneer zijn vrouw, zijn mantelzorger, een weekje met vakantie wil en hij thuis wil blijven. Verhalen van nu, een voorbode van de toekomstige uitdagingen.

Grote opgave

Door de vergrijzing en de demografische samenstelling van de Flevolandse bevolking, neemt de zorgvraag en de complexiteit toe. Het aantal eenpersoonshuishoudens met kwetsbare 75-plussers stijgt in de polder en mensen wonen langer thuis. Een grote opgave, voor de hele zorgketen. Het probleem is helder, maar hoe kunnen we hier een oplossing voor bedenken? Reden voor de Zorgtafel om een bijeenkomst voor bestuurders te organiseren op zoek naar andere perspectieven voor de ouderenzorg van de toekomst.

Van zorgen voor, naar zorgen met

Rudi Westendorp (hoogleraar ouderengeneeskunde in Leiden en in Kopenhagen) nam de deelnemers op interactieve wijze mee in zijn visie op zorg(en) voor ouderen en hoe in Denemarken met het vraagstuk wordt omgegaan. Dat deed hij vanuit drie thema’s. De keuze voor ‘samen zorgen om’ ofwel het collectieve besluit dat voor iedereen zorg beschikbaar is, zonder overbodige bureaucratie. Een verschuiving van ‘zorgen voor, naar zorgen met’ waarbij zorg waarde toevoegt aan het leven van iemand en persoonsgericht is. Tot slot een gesprek over de (on)houdbaarheid van zorg waarbij Westendorp de deelnemers zijn visie op preventie en het ouder worden meegaf.

Vervolg

Er is voldoende en waardevolle stof tot nadenken en om in de gezamenlijkheid van de Zorgtafel Flevoland hiermee aan de slag te gaan. Voorzitter Frans van den Broek d’Obrenan blikt terug: “We zagen hoe een inspiratiesessie voldoende ideeën kan genereren om op een andere wijze te kijken naar de ouderenzorg van de toekomst. Die ideeën kunnen worden vertaald naar concrete doelstellingen die passen binnen het regioperspectief van de Zorgtafel. Wat mij in het bijzonder opviel, was het gemeenschappelijk gevoel dat we soms buiten de gebaande paden moet durven stappen om de vernieuwing daadwerkelijk te kunnen doorvoeren. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Zorgtafel Flevoland daartoe in staat is.

Deelnemers tijdens de inspiratiesessie op 21 april 2022

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving