Uitslag essaywedstrijd Flevo Campus: 4 winnaars

leestijd
0

leestijd:
± 0 min.

 • Datum:
 • Auteur:


De uitslag van de jaarlijkse Flevo Campus essaywedstrijd is bekend. Dit jaar met maar liefst vier winnaars:

 • ‘Of Je Worst Lust’: Een Geschiedenis van de Nederlandse Rookworst, de inzending van Hannah de Korte en Amber Striekwold. In het essay is de rookworst als icoon van de Nederlandse identiteit neergezet. Tegelijkertijd maakten Hannah en Amber inzichtelijk dat de rookworst aan verandering onderhevig is en zo in zekere zin als ‘spiegel’ voor de samenleving kan worden gezien.
 • Ellen Mangnus met Voedsel als smeermiddel van de stad van de toekomst. Ellen vraagt zich af hoe een moderne, stedelijke voedselcultuur eruit kan zien nu steden steeds maar diverser blijven worden. Want in steden met ‘een meerderheid van minderheden’ is integreren achterhaald. Tegelijkertijd is voedsel de gemene deler die mensen van alle achtergronden aan elkaar bindt.
 • Floris Visser met Pleidooi voor nieuwe voedselzekerheid in publieke handen. Hoe maken we duurzaam en gezond eten socialer en inclusiever. In zijn inzending herkent Floris op heldere wijze problemen en biedt daarvoor meteen een oplossing: de moderne stadskantine.
 • Doperwtjes, Worteltjes en hoe we hier gekomen zijn, het essayvoorstel van Jos Spijkerman. In zijn onderzoek gaat Jos op zoek naar de oorsprong van het iconische duo doperwten en wortels, vaak samen in een potje te vinden. 

Heden, verleden en de toekomst van ons voedselsysteem

Omgevingsvisie FlevolandStraks beeld: essaywedstrijd Dit jaar was het thema van de essaywedstrijd ‘heden, verleden en de toekomst van ons voedselsysteem’. Flevo Campus legde de nadruk op essays die het vraagstuk niet zozeer als een productievraagstuk benaderden maar met een meer sociaal-culturele inslag. Aspirerende essayisten konden in drie categorieën meedingen naar de winst. De winst zelf bestaat uit publicatie in de jaarlijkse Flevo Campus essaybundel (met alle aandacht en eerbied die daarbij komt kijken) en een aantrekkelijk honorarium.

Talent, onderzoek en thema’s

De essaywedstrijd is toegankelijk voor iedereen met een mening over het voedselsysteem van de toekomst en werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Flevo Campus organiseert de wedstrijd om nieuw talent te zoeken, onderzoek en het wetenschappelijk discours te faciliteren, en te zien welke thema’s in de maatschappij leven. De winnende essays worden gepubliceerd in een jaarlijks uitgegeven essaybundel.

 

Bron: Flevo Campus

Hou mij op de hoogte over nieuws binnen de thema’s

 • Velden aangeduid met een * zijn verplicht
 • Landbouw: Meerdere Smaken
  Regionale Kracht
  Ruimte voor Initiatief
  Het Verhaal van Flevoland
  Duurzame Energie
  Platform Circulair Flevoland
  Krachtige Samenleving